НОВИНИ

От ГЕРБ и РБ реагираха остро на резултатите от доклада на премиера

От прокуратурата съобщиха, че са получили доклад от Дирекция „Вътрешен одит" на Министерството на отбраната с информация за 28 процедури за обществени поръчки за 2016 година. За част от тях в доклада има данни за нарушения и ще бъдат извършени предварителни проверки. От ГЕРБ казаха днес, че митът за зловещи злоупотреби от правителството „Бойко Борисов " в обществените поръчки не е бил доказан и няма как да бъдат доказан.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:05, 17.02.2017
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

От ГЕРБ казаха, че в доклада витаят само думи, без да са подкрепени с факти. Казаха още, че непубликуването на доклада създава много въпросителни и съмнения, че някой ще го дописва. Според Лиляна Павлова това е храна за медийни изяви и много хора ще се упражняват през уикенда по доклада.

Лиляна Павлова: "Въпреки всичко, митът за някакви зловещи злоупотреби от правителството „Борисов" в обществените поръчки не беше доказан и няма как да бъде доказан.За МРРБ няма констатации, благодаря за оценката. В АПИ имало две процедури, по които имало констатации. Много е интересен фокусът, подборът на това кои две, защо тези две, един нездрав интерес."

Двата договора били за поддръжане на автомагистрали от Държавната фирма " Автомагистрали ", в което Павлова вижда нездрав интерес към държавната фирма и желание за приватизацията й.

Според Теменужка Петкова служебното правителство не е органът, който може да извършва проверки на което и да е правителство, а това са Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Теменужка Петкова: "Нито един друг орган няма такива контролни правомощия, камо ли едно правителство, най-малко пък служебно правителство, което служебно правителство има една основна задача - да организира и проведе честни избори."

С доклада служебното правителство, според Петкова, е взело страна в предсрочните избори като се е нагнетило напрежение, че кабинетът "Борисов 2 " е извършил нарушения и измами.

Бившият военен министър Николай Ненчев смята, че има противоречие за броя на обществените поръчки в неговото ведомство дали са 100 или 45. Той каза още, че тепърва ще има разследване и е убеден за себе си, че нищо няма да бъде доказано. Според Реформаторския блок докладът на Герджиков създавал пушилка, за да прикрие новините от срещата на НАТО в Брюксел, където се взимало решение за предно разполагане на сили на НАТО в нашата акватория, нещо срещу което била БСП.

Николай Ненчев: "Знаем колко голяма беше съпротивата на БСП, в смисъл това е твърде непоносимо за избирателите на БСП. Именно с този доклад, аз съм твърде озадачен и от поведението на министър-председателя Герджиков, който очевидно се е поставил в услуга на БСП. Тази инициатива и тези решения да бъдат подменени с очаквания, свързани с корупционни практики, за които аз категорично мога да потвърдя, че съм бил изключително внимателен и съпричастен."

От " Нова република " коментираха, че не са чули какво точно стои зад доклада на премиера Герджиков - скрити са хората, които стоят зад обществените поръчки.

Според Атанас Атанасов при ревизията е действано избирателно - в едни сектори са се престарали, в други не е пипнато нищо, нямало нищо и за дейността на премиера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравното министерство ще поръчва по-голямо количество ваксини
Здравното министерство ще поръчва по-голямо количество ваксини
Разчистват варненските улици от изоставени коли
Разчистват варненските улици от изоставени коли