НОВИНИ

От Испания: Журналистката Веселина Гарчева коментира решението на правителството

Решението на испанското правителство е безпрецедентно в историята на Испания в последните 40 години, но е кулминацията на игра на нерви между каталунското и испанското правителство. Това каза за "По света и у нас" на живо по скайп от Испания журналистката Веселина Гарчева. По думите й всички прогнози сочат, че това, което реши правителството на Испания, ще бъде прието от Сената и ще се стигне до отмяна на автономията на Каталунската област.

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 22.10.2017
Чете се за: 00:23 мин.
По света

Веселина Гарчева каза още, че това е последна и решаваща седмица, в която или ще обявят независимост, или ще признаят, че са победени. В студиото на БНТ тя каза още, че отражението върху каталунската икономика е изключително сериозно.

Веселина Гарчева, журналистка: В тези десет дни Каталуния е била напусната от 1300 големи важни фирми, които са се преместили в друга част на Испания, чийто пазарен дял отговаря на половината БВП на Испания като област. Това се отразява не само на Каталуния, но и на испанската икономика. Каталунската икономика е 20% от цялата на страната. Има прогнози, че икономическият растеж ще бъде сравнително по-малък. Приходите от туризъм ще спаднат с 20%, както и чуждестранните инвестиции, които до момента спадат.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БХБ дава възможност на 300 тона храна да достигне до хора в нужда
БХБ дава възможност на 300 тона храна да достигне до хора в нужда
Близо 1,2 млрд. лева за младите компании разпределят от Фонда на фондовете
Близо 1,2 млрд. лева за младите компании разпределят от Фонда на фондовете