НОВИНИ

От изящни музикални инструменти до бижута

Любовта на Цветан Панайотов към изработването на музикални инструменти и по-специално цигулки се заражда през далечната 89 година. Тогава той се запознава със своя учител Апостол Калоферов, който му предава страстта към лютиерството.

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:33, 23.04.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Цветан Панайотов, лютиер: "Човек се заразява като види магията от една безформена дъска и да се получи този изящен инструмент. И това нещо те заразява и почти е невъзможно да се отървеш от него цял живот."

А за да бъде добър един лютиер, той трябва да е сръчен, да има слух и да обича както музиката, така и дървото.

Цветан Панайотов, лютиер: "Пътят е дълъг. Пътят, както се казва, почва от гората. Отсича се едно дърво. По специален начин се разцепват трупите. Едно дълго съхнене и ужасно е дълъг пътят."
- Как цигулката придобива тази форма, в която сме свикнали да я виждаме?
"Трябва да кажа, че там в изработването на цигулките се използват много малко машини. Всичко се изработва на ръка. Майсторските инструменти се правят и изцяло на ръка."

Цялостната изработка на една цигулка отнема между 8 и 10 месеца. От всичко, което Цветан е изработил, обаче, в България остава само една виола другите му инструменти са в чужбина. А след всяка направена цигулка остава материал, който Цветан бързо вкарва в употреба ръчно изработени бижута.

"Дървото е акцентът, използвам и бижутерска смола, която оцветявам. Допълват се двете професии много интересно. В бижутата имаш по-голяма свобода. Понеже измислящ сам модели, докато при музикалните инструменти, там се гонят и части от милиметъра. Аз нямам претенции за уникалност. Просто трябва да е естетически издържано и да си върши работата - да краси хората."

Цветан Панайотов е завършил училище по приложни изкуства, специалност „Дърворезба". Привързаността му към дървото и непрестанното търсене го подтикват да създаде тази тематична линия бижута от специално дърво и кристална смола.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Семов: Важно е какво ще прави правителството, не кой какъв министър ще е
Атанас Семов: Важно е какво ще прави правителството, не кой какъв министър ще е
Кампания Презареди детската площадка за освежаване на местата за игра
Кампания "Презареди детската площадка" за освежаване на местата за игра