Цяла Европа следи случващото се в Барселона и Каталуния, но Брюксел запази мълчанието си по въпроса, което поддържа от седмици насам. Повече подробности - от кореспондента на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

В Брюксел цари пълно мълчание за случващото се в Каталуния. За сметка на това обаче мълчат и европейските столици с малки изключения. Брюксел отказва коментар за референдума от седмици наред, като единственият коментар е, че се съобразява с конституцията на страната.

Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск упорито мълчат пред журналистите. Реакция от тях не се очаква по-късно днес.

Имаше предложение ЕС да се намеси за възстановяване на диалога между Каталуния и Испания, но то беше отхвърлено. Единствено премиерите на Шотландия, Словения и Белгия направиха изявления по въпроса с референдума.

Белгийският премиер Шарл Мишел беше първият, който осъди насилието в Каталуния. Тук наистина не става въпрос за реакция за референдума, а за насилието по улиците на каталунските градове.

От управляващата партия на Белгия, която се стреми към автономията на Фландрия, заявиха, че насилието по улиците на Каталуния е напълно недопустимо.