Условията, в които работят, също не са добри. Днес те се срещнаха с националния омбудсман Диана Ковачева, която имаше приемен ден в морския град.

Варна

Сред хората, които потърсиха съдействие от омбудсмана Диана Ковачева, бяха медицински специалисти от Специализираната болница за лечение на туберкулоза във Варна. В навечерието на празниците и въпреки масовите протести на медицинските сестри за достойно заплащане, работещите в здравното заведение не са получавали заплати от април.

Юлияна Панайотова, санитар: ”Нямаме заплати от седем месеца, осмия вече. Само на по един аванс и той до юли месец е изплатен.”
Антоанета Димитрова, санитар: ”Писали сме писма до Общината, писали сме до министерството-никой никакви мерки.

Освен заплати, работещите в болницата не са получавали и пари за облекло, за транспорт, а в стационара на здравното заведение няма отопление.

Снежана Иванова, медицинска сестра: ”Ние всичко сме изработили, полагаме и грижи, а за нас всеки е абдикирал.”

Омбудсманът пое ангажимента да сезира здравния министър Кирил Ананиев.

Диана Ковачева, омбудсман на Република България: ”Туберкулозата е много опасно заболяване и служителите в тази болница заплашват, че ще напуснат. Надявам се да бъде решен техният проблем в скоро време.”

От началото на годината до омбудсмана са подадени 500 жалби от Варна и региона, а днес само за два часа през приемния кабинет минаха над 60 души.