Има ли грешка в един от въпросите на матурата по български език и литература - това е най-обсъжданата тема от вчера в социалните мрежи. Просветното ведомство буквално беше залято от запитвания на ученици и родители. Днес от Министерството на образованието на извънреден брифинг заявиха категорично - грешка няма.

От Института за български език обаче смятат, че посоченият като верен отговор не звучи естествено и може да обърка учениците.

Де да имаха зрелостниците жокер „Обади се на приятел“ вчера по време на матурата...

Съмнението за един от въпросите - номер 7 - остана и след изпита, дори след обявяването на верните отговори от министерството. В него се пита: „в кое изречение не е допусната граматична грешка“. В 3 от четирите възможни отговора грешките са от ясни по-ясни.


7. В кое от изреченията НЕ е допусната граматична грешка?

А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната.

Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия.

В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи.

Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти.Отговор А: Определението към думата „транспорт“ трябва да се членува.

Отговор В: Изпуснат е пълен член в думата „адвокат“.

Отговор Г: „Искърското дефиле“ също трябва да се членува - дефилето е едно единствено.

И Стигаме до отговор Б: Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисията?

Илияна Кунева , главен асистент в секцията за съвременен български език при Института за български език: „Убедително написаното писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия“. Ето това е, което прави впечатление - нечленуваната форма на думата „комисия“. Сякаш впечатли някоя или коя да е комисия, което звучи доста неестествено за българския език и объркващо. Тоест тя комисията е точно определена, това че ние не разбираме тук...
© БНТ

От Министерството на образованието са категорични - грешка в матурата няма.

Александър Трингов - експерт в МОН: Няма нарушена граматична норма, няма нарушено граматично правило. Словосъчетанието „впечатли комисия“ - няма правило, което да изисква членуване на допълнение, което е употребено след глаголна форма в минало свършено време, както е в случая. Тоест комисията може да е известна, може да не е известна.

От вчера в социалните мрежи обикаля и друга снимка - на изречение с грешно членуване на сайта на Министерството на образованието. От ведомството се оправдаха, че най-вероятно става въпрос за техническа грешка.

Цялата матура за 12. клас и верните отговори към нея може да видите в прикачения файл: