НОВИНИ

​От МВР отчитат ръст на автомобилните кражбите

От МВР отчитат 7% ръст на кражбите на автомобили през 2015 година. За миналата година са откраднати малко над 3400 возила в цялата страна. Най-много от тях са задигнати в столицата.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:16, 05.02.2016
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

На този фон разкриваемостта на този вид престъпления остава сравнително ниска едва 10%. Причината - огромен брой от колите отиват за части в автоморги, където следите им се губят. Затова от полицията поискаха законови промени, които да осигурят по-строг контрол. От МВР настояват и за промени в Наказателния кодекс.

Поредната дръзка кражба станала преди няколко дни в столичния квартал Дървеница. Крадците задигнали луксозен автомобил. Престъпната група обаче била следена от полицията. Последвала гонка и яростна съпротива. Стигнало се до намесата на спецгрупата "Кобра". Гонката продължила до Владая, където крадците били задържани. Единият от тях стар познат на полицията.

Пламен Максимов, сектор "Престъпления, свързани с МПС", СДВР: Към момента е с 32 регистрации като 90% от тях са във връзка с противозаконни отнемания на автомобили.

Опитните автоджамбази вече използват съпровождащ автомобил за ескорт. От него ръководят акцията, за да не бъдат заловени на местопрестъплението. Използват бързи коли, които са трудни за проследяване.

Христо Терзийски, директор на Главна дирекция"Националната полиция": На групата "Кобра" сме предоставили автомобили, които да могат да се справят с такъв тип задържане, но въпреки това правят абсолютно всичко, за да не допуснат задържането в автомобила.

80% от откраднатите автомобили се продават на части в някои от автоморгите. По този начин от един авотомобил, който на старо струва 5 000 лв. автоджамбазите могат да изкарат 15 000 лв. Някои от частите се продават и по интернет. Обикновено офертите са твърде изгодни. Например двигател за 800 лв., който всъщност струва 5 000 лв. Затова от полицията съветват да внимаваме, когато купуваме по интернет.

Младен Маринов, директор на СДВР: Предупреждението ми в тази посока е да не се окаже, че са купили вещ, която след това ще бъде иззета като веществено доказателство и те няма да могат да си върнат парите, които са вложили. В същото време участват, макар и несъзнателно, в една престъпна схема.

От МВР предлагат въвеждането на по-строг регламент за автоморгите, който да засили контрола върху продажбите. Поискаха и промени в Наказателния кодекс, за да могат по-лесно да доказват автокражбите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чистачки от Летище София протестират срещу съкращения
Чистачки от "Летище София" протестират срещу съкращения
Предимства на образованието, събрано във флашка
Предимства на образованието, събрано във флашка