НОВИНИ

От началото на демократичните промени ДПС работи неотклонно за заедност

Още в началото на промените ДПС каза - "Не на реваншизма", и от тогава работи неотклонно и последователно за заедност, за единна гражданска нация. ДПС беше и остава гарант за мира и стабилността в страната. Това заяви в парламентарната зала председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на движението по повод 10 ноември.

bnt avatar logo
от БТА
10:58, 10.11.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
началото демократичните промени дпс работи неотклонно заедност

"Днес е петък, 10 ноември, повод да отчетем годишнина от началото на промяната в България. Независимо от опитите да се неглижира, забрави или подцени 10 ноември остава символна дата в българския демократичен календар, като начало на демокрацията, върховенството на закона, пазарната икономика, спазването на човешките права", заяви Карадайъ. По думите му формалното осъждане на комунистическия режим, престъпленията на комунистическия режим, включително и "Възродителния процес", не е достатъчно. "Свидетели сме как все още неразбрани, неосъзнати и неосъдени остават недопустими прояви на една античовешка идеология. Дори в тази зала", посочи той.

По думите на Карадайъ събитията на 10 ноември 1989 г. са последица от събития, свързани с т.нар. Възродителен процес. С този исторически период се свързва конкретно историческо понятие - български етнически модел, каза той и допълни, че този модел принадлежи на Ахмед Доган и е неразривно свързан с ДПС.

По думите на Карадайъ този модел е превърнал България в пример за успешно решаване на междуетнически конфликти в началото на демокрацията, за разлика от много наши съседни държави. Българският модел трябваше и успя да осигури възможността в България в мирна обстановка да се развият процесите по демократизация чрез многопартийна система, гарантиране на избирателните права на всички български граждани, защита на правата и свободите, правото на майчин език и правото на вероизповедание.

Българският етнически модел не е даденост, нещо гарантирано, той се нуждае от препотвърждение, затова е необходим консенсус и толерантно отношение между всички членове на нацията, той е отказ и категорично отрицание на омразата и агресията, заяви Карадайъ. По думите неоспорими са заслугите на ДПС и за членството на България в НАТО и ЕС.

Вместо достижение на демокрацията, днес наблюдаваме омраза, агресия, разделение и противопоставяне, ерозия на държавността, на стабилността, на доверието към държавните органи и институции, свидетели сме на лоши послания от управляващите към обществото и към Европа, заяви Карадайъ.

От ДПС сме последователни за мир и просперитет в нашата родина, каза Карадайъ. Той призова ГЕРБ да почерпи поуки от историческите уроци, да не затваря пътя пред своето европейско развитие и да не рискува успеха на европредседателството. По думите му европредседателството е важно, но по-важни са мирът и стабилността в страната. Нежеланието да се вслушате в гласа на разума, госпожи и господа от ГЕРБ, скоро ще дадат резултат, нищо не ви освобождава от отговорност, каза още той.

ДПС ще продължи да провежда своята политика за запазване на етническия мир, за създаване на стабилност в страната и региона, за сигурност на гражданите и твърдо и неотклонно ще работим против всичко, което застрашава демокрацията, заяви Карадайъ.

"Днес е петък, 10 ноември, но не е 1989 г. Ако тогава беше дадено началото на промяната, нека днес е новото начало на задължителните и неизбежните промени в името на демокрацията и нашето общо бъдеще", завърши изказването си Карадайъ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отстраниха Валери Жаблянов от трибуната на НС
Отстраниха Валери Жаблянов от трибуната на НС
Трабантът - отново на мода в Павел баня
Трабантът - отново на мода в Павел баня