НОВИНИ

От НАП очакват да бъдат подадени над 600 000 данъчни декларации

Над 80 души вече са подали декларациите си за доходите през изминалата година. Това показва статистиката на Националната агенция за приходите. Данъчните очакват броят на подадените декларации да стигне до 600 хиляди като една трета от тях най-вероятно ще бъдат пуснати по електронен път.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:47, 03.01.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Първата данъчна декларация тази година е постъпила по електронен път 19 минути след настъпването на Новата година. Данъчните увериха, че тя не е подадена от техен служител, а от редови данъкоплатец.

Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция за приходите: "Няма никаква причина данъкоплатците били фирми или граждани да се срещат с НАП, за да изпълнят ангажиментите си към бюджета. Всички услуги, които ние предлагаме са достъпни онлайн и нашият съвет към вашите зрители е да вземат персонален идентификационен код, който се издава от всеки един офис на НАП."

Тази година крайният срок за подаване на данъчни декларации и за тяхното плащане е 2 май .Отстъпка от 5% ще има за хората, които подадат и платят данъците си до 31 март. Данъкът обаче може да бъде намален с максимум 1000 лева. Ако пък не платите в срок, НАП може да започне срещу вас принудителни процедури.

Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция за приходите: "В момента с електронизацията нещата са доста по-коректни, а и все пак не забравяйте, че плосък данък в размер на 10% е по-евтино спазването на закона, отколкото намирането на пролуки или избягването му. Нека да разсеем заблудата, че веднъж подадена декларация ни дава възможност да не платим до края на април дължимия по нея данък. Това съвсем не е така и не е допустимо от закона да се плати само част, а останалото да се отлага за напред във времето."

Данъчните съветват, ако сте решили да подадете декларацията си по старомодния начин,на място или по пощата, и искате да избегнете опашките да не чакате последния момент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рок в долината на виното
Рок в долината на виното
Общината ще тегли заем за ремонт на тротоари и улици в Русе
Общината ще тегли заем за ремонт на тротоари и улици в Русе