НОВИНИ

От нашите пратеници: Атина часове преди митинга за името на Македония

Атина се готви за митинга срещу употребата на "Македония" в решението по спора между Гърция и Македония за името на страната. В Солун преди две седмици такъв протест събра повече от 90 хиляди души от цяла Гърция, а довечера, според организаторите, ще е още по-голям. Още информация сега от специалния ни пратеник Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова оператор: Владимир Богдански
08:00, 04.02.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Очаква се многоброен протест в Атина и организаторите обещават той да бъде най-големият от години насам и споменават числото 1 милион души, предава пратеникът на БНТ в Гърция Тоня Димитрова.. Те ще протестират срещу употребата на „Македония“ в спора за името на югозападната ни съседка.

2 500 автобуса ще докарат демонстранти от гръцките провинции.

Спират се няколко метростанции около площад „Синтагма“, където се намира Парламента и около който ще е основният митинг. Ще има две паралелни демонстрации, като има сериозни опасения те да не се смесят и да възникне конфликт.

Този протест не е само спор за името на Македония, твърдят анализатори. Според тях това е и антиправителствен протест с натиск срещу правителството на Алексис Ципрас.

Този път гръцката Църква подкрепри протеста срещу употребата на името Македония в спора със Скопие.

;
проф. Георгиос Плиос - директор на Лаборатория за социални изследванията в масмедиите: Гърция ще загуби позиции в международните организации и Гърция още във вътрешността на страната обстановката ще се влоши. Ще се засилят националистическите гласове, които не засягат политиката на страната, тя не се ограничава само със съседите. Тя се проектира в мигрантите и човешките права. [...] Тези, които служат в Църквата, не бива да се месят в политиката. [... ] Митингът в Солун беше само за названието Македония, този митинг много бързо се превърна в правителствен акт.
;

Национализъм, примесен с гняв срещу политическата система - така анализаторите определят днешния протест.

Той започва в 14 ч. следобед.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синодът на БПЦ решава днес кой ще е следващият Видински митрополит
Синодът на БПЦ решава днес кой ще е следващият Видински митрополит
Заради силния вятър в София няколко квартала са без парно и топла вода
Заради силния вятър в София няколко квартала са без парно и топла вода