НОВИНИ

От нашите пратеници: Азербайджанска компания ще газифицира в България

Азербайджанската компания "Сокар" ще газифицира за своя сметка в България. Това обяви президентът Илхам Алиев след среща с премиера Бойко Борисов в Баку. Българският премиер е на работна визита в азербайджанската столица по покана на Алиев и утре ще открие заедно с министър-председателя Артур Расизаде първата в историята на двете държави директна самолетна линия София - Баку.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:05, 15.01.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

На летището в Баку министър-председателят Бойко Борисов беше посрещнат от председателя на междуправителствената икономическа комисия. Последва разговор на четири очи с президента Илхам Алиев, последван от пленарни разговори между двете делегации, след което премиерът Бойко Борисов и президентът Илхам Алиев дадоха съвместна пресконференция за българските и местни медии. Паралелно двустранни срещи проведоха министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Емил Караниколов, на земеделието Румен Порожанов и на транспорта Ивайло Московски.

Илхам Алиев - президент на Азербайджан: България и Азербайджан, заедно с други страни, осигуряват проекта Южен газов коридор. Азербайджан разполага с огромни резерви от газ. 2,60 трилиона кубични метра годишно могат да бъдат доставяни и това ще е принос за подсигуряване на енергийната сигурност на Европа. Вярвам, че в близко бъдеще Азербайджан газ ще продължи да подсигурява Европа и през проекта ТАНАП, който е 90% готов.
Бойко Борисов, премиер: Това, което предлагат азерите, е най-ниската цена на газ, а ние имаме и договорени 1 млрд. куб. м. Пък след това ще договаряме повече. Това би било за огромен брой домакинства в България възможност да се отопляват, да готвят и в същото време да не замърсяват околната среда.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виртуален офис ще помага на бизнеса на фирмите в горския сектор
Виртуален офис ще помага на бизнеса на фирмите в горския сектор
Утвърдени са учебните програми за Х клас
Утвърдени са учебните програми за Х клас