За първи път България и Македония ще честват заедно Илинденско-Преображенското въстание в Скопие, в двора на църквата свети Спас. 114-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание е национален празник в Македония.

Премиерът Зоран Заев ще произнесе официална реч. Ще прозвучат химните на Македония и на България. След речта на Зоран Заев двамата премиери ще поднесат цветя и венци на каменния саркофаг с тленните останки на Гоце Делчев.

Тленните останки на Гоце Делчев за преместени от България в Скопие след преврата от 9 септември 1944 година. Гоце Делчев е считан за най-видния македонски революционер. Неговият статут за жителите на Република Македония е като основоположник на македонския национализъм.

Полагането на венци пред неговия гроб е един символичен жест, че загърбваме политиката на разделение в миналото и за първи път договорът, подписан вчера между Борисов и Заев, ще бъде приложен на практика с днешната церемония.

© БТА- АРХИВ
Честваме с Македония Илинденско-Преображенското въстание в Скопие

Честваме с Македония Илинденско-Преображенското въстание в Скопие

Продължава посещението на премиера Бойко Борисов в Македония. Днес в Скопие, в двора на църквата свети Спас Бойко Борисов и Зоран Заев ще поднесат цве...

България и Македония подписаха Договор за добросъседство

България и Македония подписаха Договор за добросъседство

Премиерите на България и Македония подписаха договора за добросъседство между България и Македония. Той е почти факт, предстои да бъде ратифициран от...