НОВИНИ

От нашите пратеници: Избирателната активност в Унгария надхвърли 68%

В Унгария се проведоха парламентарни избори. Избирателната активност е рекордна - над 68%. Унгарските гласоподаватели избират 199 депутати, като вотът се провежда в един тур. Екзит пол не се предвижда, а с новините от Будапеща сега включваме нашия специален пратеник Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Станислав Златев
20:12, 08.04.2018
Чете се за: 01:42 мин.
По света

Дълги опашки се извиват пред избирателните секции в Будапеща дори в този час, предаде пратеникът на БНТ в Будапеща Тоня Димитрова. Изборният ден все още не е приключил и се очакват наредилите се на опашки да дадат своя вот.

Избирателната активност от 68% е рекордна. За сравнение до този час на предишните парламентарни избори бяха гласували 60,08% (2014 г), а през 2010 - 62,68%.

;

Премиерът Виктор Орбан гласува в ранните часове на изборния ден и след това продължи да агитира до последния час. А посланието му към унгарците в деня на вота беше ясно.

Виктор Орбан, премиер на Унгария: Европейският съюз не е Брюксел. Европейският съюз е в Берлин, Будапеща, Прага... и в Букурещ. Така че, Европейският съюз не означава Брюксел, а всички национални столици заедно.
;

Цецилия Фаргаш е родена и е израснала в Трансилвания, Румъния, където има многобройно унгарско малцинство. Подкрепя Виктор Орбан. Именно той е премиерът, който позволява тя да получи унгарско гражданство и да се почувства истинска унгарка.

Цецилия Фаргаш: Той ми дава сигурност, че защитава унгарските малцинства извън пределите на страната.

За Цецилия Фидес означава икономическа сигурност и защита на границите. Ако Орбан не спечели ще настъпи хаос, казва тя.

Цецилия Фаргаш: Не мисля, че е националист или има екстремистки възгледи. Защитава страната, има собствено мнение. Но това е нашото мнение, ние гласувахме за него, той е демократично избран и ни представлява в Европейския съюз и по целия свят.

Не всички избиратели, обаче, са на нейното мнение. В Чепел - един от бедните квартали на Будапеща срещаме хора, които искат промяна.

Кристиан: Някои неща са много тревожни. например това за миграцията, в този момент това е толкова скучно. Всеки знае, че миграцията не е нещо добро, но те я използват, за да печелят гласове на изборите.
;
Кристиан: Някои неща са много тревожни. например това за миграцията, в този момент това е толкова скучно. Всеки знае, че миграцията не е нещо добро, но те я използват, за да печелят гласове на изборите.

В Будапеща се извиха дълги опашки пред избирателните секции. Някои от хората чакаха най-малко 2 часа, за да дадат своя вот.

Не също толкова висока е избирателна активност извън столицата, твърдят наблюдателите от скандинавската неправителствена организация Силба, които имат свои групи и в провинцията.

Рик Зуйдердуин - международен наблюдател от Холандия: Това вероятно се дължи на предизборната кампания, която беше изключително поляризираща, но все още нищо не можем да твърдим със сигурност.

Дали това разделение ще се отрази и на изборния резултат, ще стане ясно още късно тази вечер.

;

Според експерти, високата избирателна активност ще промени политическия пейзаж в Унгария. С абсолютно мнозинство в парламента Виктор Орбан ще може да извършва конституционни промени.

Ясно е, че ако Виктор Орбан спечели, ще стане вторият най-дълго управлявал лидер в Европа след Ангела Меркел. Това означава, че централноевропейският съюз срещу миграционните политики на ЕС ще се заздрави, означава и че се дава силен знак към националистическите партии в цяла Европа, дава се и знак на отпор срещу интеграцията в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подменят софтуера на граничните пунктове в България
Подменят софтуера на граничните пунктове в България
Днес е Великден - най-светлият празник за православните християни
Днес е Великден - най-светлият празник за православните християни