НОВИНИ

От нашите пратеници: Каква външна политика ще продължи да следва Виктор Орбан?

Премиерът консерватор на Унгария Виктор Орбан спечели трети пореден мандат. Неговата партия ФИДЕС отново има 2/3 мнозинство в парламента. Това означава, че може да направи промени в конституцията. Евроскептичният Орбан беше преизбран при близо 70% избирателна активност. Първите три унгарски формации с най-много гласове са съответно управляващата коалиция ФИДЕС и Християндемократическата народна партия с почти 49%, крайнодясната Йоббик с 20 на сто, и блокът начело със Социалистическата партия с 12.2%.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:28, 09.04.2018
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Уверен, както почти винаги без вратовръзка, Виктор Орбан излезе пред своите привърженици, за да обяви победа. Заложи на миграционната карта и се представи за Спасителя на християнска Унгария и успя.

Разпокъсаната опозиция излезе от изборите още по-съкрушена, а лидерите на втората и третата по големина партии - Йобик и социалистите подадоха оставки. И макар изборната карта на Унгария да се оцвети в оранжево снощи, в столицата мнозинството от хората бяха на ръба на отчаянието.

"Той дори нямаше предизборна програма, само омразата срещу мигрантите. През последните 4 години тук не се случва нищо друго освен антиимигрантска политика".

Изборите показаха дълбокото разделение между млади, които гласуваха за опозицията и старите, между големия град и провинцията, от където дойде и мащабната подкрепа за Виктор Орбан.

"Случи се нещо подобно на Великобритания и Съединените щати, защото ако погледнете как гласуваха хората - мнозинството, които избраха опозицията са от столицата, а провинцията гласува за правителството".

Никой не предполагаше, че ФИДЕС ще загуби, но и шансовете за абсолютно мнозинство не бяха големи. Според Едит Згут - анализатор по външна политика, причините за това са няколко.

Едит Згут - анализатор от Институт за международни изследвания "Политически капитал": "Това тактическо гласуване, с което опозиционните партии предположиха, че хората ще дадат своя глас за най-силния опозиционен кандидат, просто не проработи, особено имайки предвид факта, че те не успяха да се координират достатъчно и да си сътрудничат. Това е от една страна. Но е важно да споменем и в каква среда са опозиционните партии - изборният закон е направен така, че да помага на най-голямата партия".

Големият въпрос сега е как Орбан ще използва конституционното си мнозинство. На вътрешнополитическата сцена се очаква да започнат промени в съдебната система. Промяна във външната политика не се очаква, според Едит Згут.

Едит Згут - анализатор от Институт за международни изследвания "Политически капитал": "Правителството ще продължи отвличащата вниманието остра антиевропейска реторика и политика и ще се опитва да подкопае легитимността на европейските институции като същевременно Виктор Орбан ще се опитва да балансира между Изтока и Запада като се опитва да задълбочи отношенията с държави като Русия или Китай".

Малък знак и за това какво да очаква Унгария е обещанието на Виктор Орбан в дните преди вота да си оправи сметките със своите опоненти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия и сирийското правителство обвиниха Израел за въздушен удар в Сирия
Русия и сирийското правителство обвиниха Израел за въздушен удар в Сирия
Фейсбук информира потребителите дали има злоупотреба с личните им данни
Фейсбук информира потребителите дали има злоупотреба с личните им данни