Ден преди в Румъния да положи клетва третият премиер само за последните 7 месеца, при това за първи път жена, в страната не спада политическото напрежение, предизвикано от антиправителствени протести, корупционни скандали и критики от Брюксел срещу управляващите Социалдемократи.

Румъния на кръстопът - така анализатори определят ситуацията в страната. Изборът - между евроатлантическите ценности и заплахата страната да попадне в изолация. Управляващата коалиция на Социалдемократите и АЛДЕ одобри спорни промени в съдебното законодателство, с които рискуват да поставят под въпрос независимостта на съдебната система.

проф. Думитру Борцун, политически анализатор: Правителството е съставено от хора, които си мислят, че могат да правят каквото си пожелаят, защото за тях са гласували мнозинството от гражданите. Те са демократично избрани, но сякаш не разбират същността на демокрацията. При демокрацията най-важно е върховенството на закона. А те се опитват да променят това.

Вече близо два месеца протестите в цялата страна се превърнаха почти в ежедневие. Демонстрантите обвиняват правителството, че са започнали да злоупотребяват с властта си.

ЕК отправи сериозни критики към румънските власти и ги призова да преосмислят планираната реформа. Страната е заплашена не просто да загуби еврофондове, но подобно на Полша, да загуби и правото си на глас в съюза. А позициите на Румъния в ЕС вече са отслабени.

проф. Думитру Борцун, политически анализатор: Лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня все по-ясно демонстрира, че не вярва в евроатлантическите ценности. Партията обаче спечели изборите с голямо мнозинство и се ползва с широка подкрепа. Интересното е, че сред техните избиратели са както работническата класа, така и интелектуалци, които симпатизират на левите политики. Лошото е, че партията много се промени и в последните години залага предимно на популизъм.

В отговор на вчерашното писмо на ЕК, председателите на двете камари на румънския парламент - Ливиу Драгня и Калин Попеску Таричану обявиха, че са "изненадани". Според тях комисията не е наясно, че вече са нанесени поправки в спорния законопроект, както и че реформата все още се дебатира, а не е влязла в сила.

© БТА / AP Photo / Vadim Ghirda