НОВИНИ

От нашите пратеници: Няма сближаване на позициите между Тръмп и Ердоган

Президентите на Съединените щати и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган си обещаха да намалят напрежението между двете съюзни държави. Проблем остава американската подкрепа за сирийските кюрди, които се бият срещу "Ислямска държава", но са врагове на властта в Анкара.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:38, 17.05.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Срещата между Доналд Тръмп и Реджеп Тайп Ердоагн беше приятелска и двамата сипеха похвали и мили думи един към друг. Чуха се думи като "скъп приятел", "силен съюзник", "исторически обрат в отношенията", "непобедим съюз". Но това бяха думите на повърхността, иначе от изказванията и на Тръмп, и на Ердоган пролича, че няма сближаване на позициите между тях, особено по отношение на борбата с тероризма, предаде специалният пратеник на БНТ от САЩ Тоня Димитрова.

Още преди да се качи на самолета за Вашингтон Ердоган е цитиран да казва: "Или сме стратегически партньори и вземаме решенията заедно, или всеки тръгва по своя път".

Кой е най-трънливият проблем между двамата?

Най-трънливият проблем между двамата е стратегията за борба с "Ислямска държава" в Сирия. Само седмица преди посещението на Ердоган във Вашингтон Белият дом обяви, че ще продължи да финансира кюрдските сили за защита на народа в Северна Сирия.

А за Турция те са част от организацията ПКК, организацията на кюрдските сепаратисти, които организират серия от атентати в Турция.

В изказванията на двамата не пролича сближаване в тази позиция. Доналд Тръмп заяви, че подкрепя Турция в борбата срещу терористични организации като "Ислямска държава" и ПКК, но пък Ердоган не осъди по никакъв начин решението на САЩ да продължат да финансират кюрдските бойци в Северна Сирия.

Какво накара Ердоган да замлъкне и да преглътне това решение на Белия дом? Това е въпрос на договорки, на които ние не станахме свидетели от изказванията на Ердоган и Тръмп, но според съобщения в турски и американски медии става въпрос за обещана подкрепа на американците за борбата на турското разузнаване, за подкрепа на ударите на Турция срещу ПКК в Ирак, за договорки кой ще контролира град Рака.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на родители на деца с увреждания
Протест на родители на деца с увреждания
Заседание на комисията за неизплатените заплати
Заседание на комисията за неизплатените заплати