Спокойна, но със засилено полицейско присъствие е обстановката около македонския парламент, където снощи избухнаха размирици. Над 100 души са пострадали при сблъсъците. Трима от ранените са депутати, 22-ма полицаи, останалите са протестиращи. Лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев също пострада при сблъсъците.

Парламентът в Скопие цял ден е блокиран, но днес не от протестиращи, а от полиция. Има обаче палатки на протестиращите, но полицията е изгонила демонстрантите. Целият район около парламента е отцепен от над 500 тежковъоръжени полицаи и жандармеристи, включително и булевардите. Забранено е преминаването на хора и автомобили.

Очаква се среща при президента Георге Иванов между лидерите на основните политически партии - социалдемократите и ВМРО-ДПМНЕ. По неофициална информация обаче, лидерът на социалдемократите Зоран Заев ще откаже тази среща и няма да се яви. Привърженици на Заев се събират пред централата на партията в Скопие и ще се насочат към парламента. Колата на Зоран Заев, която вчера беше потрошена, беше изнесена от полицията. Засега в Скопие всичко е спокойно и няма никакви признаци, че вчера тук е имало сблъсъци и насилие.

© БТА