НОВИНИ

От нашите пратеници: Преди повторните местни избори в Истанбул

Два дни остават до повторните местни избори в Истанбул. Според проучванията кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу е сигурен победител във вота. Той спечели и през март, но резултатите от изборите бяха анулирани по настояване на президента Реджеп Ердоган. Анализатори определят евентуалната повторна загуба на най-големия и богат турски град, като тежък удар за Ердоган.

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Владимир Богдански
20:15, 21.06.2019
Чете се за: 01:45 мин.
По света

След два дни ще се проведат избори, определяни като поредния референдум за или против управлението на президента Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, като битка за цяла Турция, която ще определи политическото бъдеще на страната в следващите години.

Изборите се провеждат, след като през март бяха спечелени от основната опозиционна Народнорепубликанска партия и нейния кандидат Екрем Имамоглу, който престоя на поста кмет на Истанбул 18 дни, но след намесата на президента Ердоган Върховната избирателна комисия на Турция анулира резултатите и нареди повторното провеждане на вота.

След 25 години управление от страна на ПСР, мястото, където започна голямата политическа кариера на Ердоган преди 25 години, най-големият турски град, финансовото сърце на Турция беше изгубено.

Между 2-5% преднина за Екрем Имамоглу дават социологическите агенции пред кандидата на управляващите бившия премиер Бинали Йълдъръм. Изборите се провеждат на фона на тежка икономическа криза и напрегнати отношения със САЩ заради купуването на руски ракети и с ЕС и Гърция - заради сондажа на газ край Кипър.

Въпреки това смълчаният президент Ердоган започна активна кампания, както и опозицията.

;
Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Готови ли сте за неделя? Ще покажем ли каква е волята на народа? Ще отидем ли до избирателните урни? С вашата подкрепа и с Божията помощ, Партията на справедливостта и развитието ще спечели!
Екрем Имамоглу, кандидат-кмет на Истанбул: Тези избори не са обикновени избори. Искам да припомня на всички жители на Истанбул, че предишният вот беше легитимен. Уверен съм, че ако през март името на победителя беше Бинали Йълдъръм, а не Екрем Имамоглу, нямаше да се стигне до повторно гласуване. Вярвам, че няма да позволим някой еднолично да се разпорежда със съдбата на 16 млн. души тук.

Кюрдите са решаващият фактор в изборите - 1 млн. кюрди живеят в Истанбул, 10% от имащите право на глас. Именно с техните гласове Екрем Имамоглу спечели през март. Сега, обаче, кюрдите са разделени, след като след дълго ухажване от Ердоган затвореният лидер на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан призова кюрдите да останат неутрални този път, а кюрдската партия в Парламента - ДПН, призова те да подкрепят отново опозицията.

Аху Йозюрт, журналист от Истанбул: Кюрдският вот е невероятно важен - близо 1 милион души в Истанбул са кюрди. 10% от тях не гласуваха на местните избори през март. Управляващата ПСР вярва, че тези 10%, или около 100 000 кюрди, са техни привърженици. След писмото на Йоджалан и противоречивите послания, които идват от средите на кюрдите,
ПСР са объркани.
Кюрдският вот е твърде сложен, за да бъде разчетен.
Можеха да бъдат просто местни избори, но Ердоган ги превърна в нещо доста по-голямо. Той дори лично взе на прицел Имамоглу. Но това е абсолютно същото, с което той трябваше да се бори, когато за първи път стана кмет на Истанбул преди 20 години. Като че ли тези избори са дежа вю.

200 000 наблюдатели от опозицията ще следя изборите в неделя, два координационни центъра, две паралелни преброявания. Какво ще решат хората на Истанбул - ще видим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Цената на офертата за изтребителите F-16 e между 2 и 2,2 млрд. лева
Борисов: Цената на офертата за изтребителите F-16 e между 2 и 2,2 млрд. лева
Най-дългият ден от годината донесе астрономическото лято
Най-дългият ден от годината донесе астрономическото лято