Силно оспорвани избори в Каталуния. Жителите на областта гласуват за регионален парламент. Вотът беше насрочен след референдума за независимост и замразяването на автономията от Мадрид. Пред избирателните секции имаше дълги опашки през деня, а резултатите от екзит пол се очакват след около час. Едва тогава ще стане ясно кой печели - партиите за или против отделянето от Испания. Специалните ни пратеници Тоня Димитрова и операторът Владимир Богдански наблюдават изборите в Барселона.

Избирателната активност вече е рекордна. Към 18 часа активността е над 68%, което с 5% повече в сравнение с предишния вот през 2015 година. Златното число тази вечер е 68. Толкова са нужните депутати за мнозинство в 135-местния каталунски парламент. Вместо това обаче прогнозите сочат, че нито една от партиите, които се кандидатират няма да спечели повече от 40 депутатски места. Това означава изключително тежки преговори за съставяне на правителство. Според прогнозните резултати превес ще има партиите, които подкрепят отделянето на Каталуния.

Тези избори няма да дадат решение на конституционната криза в Испания. Няма да заличат и следите, раните от разделението, които наблюдавахме през последните месеци тук в Каталуния.