НОВИНИ

От нашите пратеници: Рекордна избирателна активност в Каталуния

Силно оспорвани избори в Каталуния. Жителите на областта гласуват за регионален парламент. Вотът беше насрочен след референдума за независимост и замразяването на автономията от Мадрид. Пред избирателните секции имаше дълги опашки през деня, а резултатите от екзит пол се очакват след около час. Едва тогава ще стане ясно кой печели - партиите за или против отделянето от Испания. Специалните ни пратеници Тоня Димитрова и операторът Владимир Богдански наблюдават изборите в Барселона.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Владимир Богдански
20:04, 21.12.2017
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Избирателната активност вече е рекордна. Към 18 часа активността е над 68%, което с 5% повече в сравнение с предишния вот през 2015 година. Златното число тази вечер е 68. Толкова са нужните депутати за мнозинство в 135-местния каталунски парламент. Вместо това обаче прогнозите сочат, че нито една от партиите, които се кандидатират няма да спечели повече от 40 депутатски места. Това означава изключително тежки преговори за съставяне на правителство. Според прогнозните резултати превес ще има партиите, които подкрепят отделянето на Каталуния.

Тези избори няма да дадат решение на конституционната криза в Испания. Няма да заличат и следите, раните от разделението, които наблюдавахме през последните месеци тук в Каталуния.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филм на БНТ представя младежките контракултури от зрелия социализъм
Филм на БНТ представя младежките контракултури от зрелия социализъм
Д-р Галинка Павлова, БЛС: Отпадането на мораториума не засяга новите лечения
Д-р Галинка Павлова, БЛС: Отпадането на мораториума не засяга новите лечения