НОВИНИ

От нашите пратеници: САЩ подкрепят новото парламентарно мнозинство в Македония

Втори ден представител на Държавния департамент на САЩ посредничи за намиране на изход от политическата криза в Скопие. Днес Хойт Ий разговаря с президента на Македония Георге Иванов, който след това заяви, че ще връчи мандат на новото парламентарно мнозинство, ако получи от него гаранции, че Македония ще остане унитарна държава.

Александър Марков
от Александър Марков
19:30, 01.05.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Според Георге Иванов тиранската платформа, която предвижда въвеждане на албанския език за втори официален и промяна на държавните символи не може да даде такива гаранции. С една президентът остана на абсолютно същите си позиции.

Самият помощник държавен секретар на САЩ Хойт Ий препотвърди ангажимента на САЩ да подкрепят Талат Джафери като новия законно избран председател на парламента. САЩ подкрепят и новото парламентарно мнозинство и призоваха за по-скорошно съставяне на правителство. Една позиция, която коренно се различава от тази на ВМРО-ДПМНЕ, които искат провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Социалдемократите останаха доволни от тези резултати и заявиха, че в следващите дни очакват да им бъде връчен мандат.

Хойт Ий, заместник-помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ: Много е важно какво прави политическото ръководство на страната за слагане край на кризата, по наше мнение, това е да одобри ново правителство, създаване на ново правителство и нова правителствена програма, за да може то да прокарва закони и реформи, да плаща заплати, да работи по изцяло нов отговорен начин. Разбира се, забелязали сте, САЩ публично заявиха, че ще работят с председателя на парламента господин Джафери. ЕС декларира същото, както и НАТО и Берлин. Така че ние не сме единствената страна, която мисли, че на господин Джафери трябва да се даде възможност да демонстрира нужното лидерство, да започне стъпки за съставяне на ново правителство и програма, с които страната да тръгне напред.


;

Самият Талат Джафери каза, че ще бъде председател на абсолютно всички народни представители без значение на техния етнически произход. В следващите дни ще се опита по някакъв начин да встъпи в длъжност.

Не стана ясно какво са си казали помощник държавният секретар на САЩ и Никола Груевски, все още няма официално съобщение. От движението "За единна Македония", които протестират и са приближени до ВМРО-ДПМНЕ, заявиха за "По света и у нас", че от утре техните протести ще продължат от 17 часа пред правителствената сграда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждани с акция за опазването на сградите паметници на културата в София
Граждани с акция за опазването на сградите паметници на културата в София
Рапърът Еминем съди управляващата партия в Нова Зеландия
Рапърът Еминем съди управляващата партия в Нова Зеландия