Великобритания гласува на предсрочни парламентарни избори. Вотът е ключов, защото ще определи кой ще ръководи страната и дали управляващите в момента консерватори ще могат да осъществят намеренията си страната да напусне ЕС на 31 януари.

Изборният ден в страната протича спокойно и изглежда лошото време не е попречило на британците да отидат и да гласуват. Според последните проучвания Борис Джонсън и неговата Консервативна партия водят с около 10%, но дали това е наистина така, ще се разбере утре. Джонсън днес реши да гласува в компанията на своето кученце, но дали това няма да се окаже лоша поличба, като имаме предвид, че титулярният обитател на премиерската резиденция на "Даунинг стрийт" 10 е котаракът Лари, ще стане ясно утре.

Пред "По света и у нас" граждани споделиха, че днес са подкрепили партия, която по принцип не отговаря на техните убеждения, но пък има позиция за Брекзит, която отговаря и на тяхната.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания: След три години и половина е време да дадем на страната усещане за сигурност. 150 млрд. паунда чакат да бъдат инвестирани тук, но преди това е време да приключим с Брекзит на 31 януари и да продължим нататък. Представете си само колко нови болници ще можем да открием. Колко нови медицински сестри да назначим. Колко полицаи. Имаме много идеи за страната, но първо трябва този въпрос да се разреши. Да приключваме с Брекзит и да започнем наново в прекрасната си държава!
Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Казват, че тези избори са най-важните в историята на страната ни и като кандидат, аз самият го чувствам, а съм се явявал вече 10 пъти. Нещата действително са на живот и смърт. Правителство на Борис Джонсън - това ли искаме? Такъв модел на управление ли? Защото докато аз обикалях из страната, за да се срещам с хора, той започна деня си, като се правеше на разносвач на мляко и го завърши скрит в хладилник. Е, ние не се крием в хладилници, за да не отговаряме на въпроси.