НОВИНИ

От нашите пратеници: Една от жертвите на атентата в Стокхолм е белгийка

Имало е обиски в апартамент в южната част на Стокхолм, където се предполага, че е живял и задържаният узбек за нападението с камион в петък. По непотвърдена информация са задържани двама души. При атентата загинаха 4 човека, а 10 бяха ранени. Една от жертвите е белгийка, другите още не са идентифицирани. Стокхолм бавно се съвзема след шока от кървавата атака. Все още никой не е поел отговорност за атентата.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:09, 09.04.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света
"Недалеч от мястото на днешния атентат през 1986 беше убит нашия премиер Улф Палме". Това ни разказа възрастна жена, която идва до търговския център, за да постави цветя и допълва: "Но и тогава, и сега ние шведите, продължаваме наивно да вярваме, че доброто е по-силно от терора."

На втория ден след терористичното нападение сякаш целият Стокхолм е излязъл по улиците. Хората поставят цветя, палят свещи, оставят послания. И най-вече идват, за да прегърнат полицаите и да им благодарят.

Жена: Полицията вчера свърши добра работа. Не знам точно как го направиха, но положиха големи усилия и те се увенчаха с успех. Много добра работа свърши полицията. Определено имам пълно доверие в работата на полицията.

Трагедията събира хората, прави ги още по-солидарни. Шведите не се поддават на страха, точно обратното.

Мъж с цветя: Хората са солидарни, много е хубаво. Никога преди това не съм виждал такова нещо в Швеция. Това е трагедия, но е хубаво, че хората се събират, че са заедно.

Казват за Швеция, че е бастион на толерантността. Страната е сред първите в Европа по бежанци на глава от населението. След атентата управляващите побързаха да уверят, че политиката им към бежанците няма да се промени.

Мъж: Не вярвам, че тази атака ще промени начина ни на живот и на мислене. След това, което видях вчера и днес мисля, че нашия град и ние като нация имаме силата да продължим напред, вярвайки в свободата, която имаме.

Хората се надяват, че терористичната атака няма да промени отношението им към мигрантите и няма да увеличи популярността на по популистката партия Шведски демократи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Репортерски поглед: Референдумът в Турция
Репортерски поглед: Референдумът в Турция
15 души пострадаха при влакова катастрофа в Москва
15 души пострадаха при влакова катастрофа в Москва