НОВИНИ

От нашите пратеници: Турция е разделена за промените

Победа - макар и с крехка преднина - за президента Ердоган на референдума в Турция. Привържениците на конституционните промени, които ще превърнат Турция в президентска република, надделяха с малко над 2 процента разлика. Коментарите не закъсняха - "Турция взе историческо решение" - обяви президентът Ердоган. Опозиционната Народнорепубликанска партия настоява за анулиране на референдума заради нередности при гласуването. ЕС призова Анкара да търси консенсус за промените в модела на управление.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Васко Йотов
20:10, 17.04.2017
Чете се за: 02:58 мин.
По света

Турците остават разделени, показаха го резултатите от вчерашния референдум, предаде спец. пратеникът на БНТ в Истанбул Александър Марков. Показаха го и сцените по улиците в малките часове на деня. Хиляди привърженици на президента Ердоган излязоха, за да отпразнуват победата с автомобили със знамена. На съвсем другата крайност бяха хората в кварталите гласували с "не". Там протестираха и изразиха гнева си от това, което се случва. Разделението сред турците е факт, дори и сред българските изселници. Една немалка важна част от това общество.

В Бурса, където живеят най-много български изселници референдумът минава с 53% срещу 46% за "не". Докато в Авджълар, кварталът с най-много български изселници в Истанбул, референдумът не минава. Там са гласували 59% от хората с "не".

На този фон от ОССЕ заявиха, че изборите са преминали относително честно и без проблеми. С две големи изключения - кампанията за референдума е преминала в условията на неравнопоставеност, тъй като лагерът на "Да" е имал достъп до държавни ресурси, каквито не са имали застъпниците на "не".

След като стана ясна победата на референдума, симпатизанти на президента Реджеп Ердоган излязоха по улиците на Истанбул.

Площад "Таксим" беше затворен от съображения за сигурност, но митинги и шествия на празнуващи победата продължиха по улиците на мегаполиса.

В късните часове на 16-и Ердоган избра да говори първо пред ограничен кръг журналисти в резиденцията си, след което и пред симпатизанти на митинги пред централата на Партията на справедливостта и развитието в Бейоглу.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: 16 април бележи победата на цяла Турция.

Хилядите верни поддръжници на президента останаха по улиците на града до 2 сутринта.

- Това е победа не само за "да", а за цялото население, за мюсюлманите. Единствените недоволни са Европа, ПКК, терористите.

- Реджеп Тайип Ердоган - "Да"! Да!

- Реджеп Тайип Ердоган!

На обратния полюс стотици недоволни от резултатите протестираха в няколко квартала на Истанбул - сред тях Кадъкьой и Бешикташ.

В квартал "Кадъкой" хората са притеснени. Именно тук снощи спонтанно възниква протест на хора, недоволни от резултатите.

- Какво мисля за референдума? Изборният процес беше манипулиран.

Гергана Брънзова, която от години живее в "Кадъкьой", казва, че хората се страхуват какво ще стане занапред.

Гергана Брънзова, бивша баскетболистка: Това разединение - това ме притеснява всъщност. Лидерите на партиите всъщност не използваха думата "обединение" въобще.

Исмаил Кутлай продава плодове и зеленчуци в магазин в квартала. Гласувал е с "не".

Исмаил Кутлай: Мисля, че не е правилно един човек да ръководи всичко в страната. Турция не е готова за това нещо. Виждате, че няма свобода дори в социалните мрежи. Ако кажеш нещо, и те прибират. Надявам се все пак Турция да се изправи и да излезе по-силна от всичко това.

Днес следобед Ердоган се срещна с привърженици в Анкара.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Водихме битка срещу всички. Срещу идеологията на кръстоносците от Запада и срещу техните слуги тук, които ни атакуваха. Но ние не се предадохме, останахме единни.

От опозицията обявиха, че ще оспорят резултатите и ще поискат повторно преброяване на 60% от бюлетините. Републиканската народна партия разкритикува Висшата изборна комисия, че е приела за валидни бюлетини без печат от избирателната комисия. Посочиха още десетки нарушения в изборния ден.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия: Една грешка опорочи референдума. Едно грешно и незаконно решение направи вота невалиден. Не мислим, че това е редно. Няма да оставим нещата така.

Да оспорят резултатите, се заканиха и от прокюрдската Демократична партия на народите.

;

51,4% от гласоподавателите казаха "да" на предложените 18 точки, с които властта се концентрира в ръцете на президента. 48,5% са гласували против.

Гласуването премина при изключително висока избирателна активност - над 84%. Преброяването приключи, но окончателните резултати ще бъдат оповестени след десетина дни. Разликата между гласовете на двата лагера е около 1 милион и 250 хиляди души.

Истанбул, Анкара, Измир и останалите големи градове казаха "не" на промените. Против са гласували и районите предимно с кюрдско население. Във вътрешността на страната обаче привържениците на управляващата Партия на справедливостта и развитието и на президента Ердоган, се оказаха мнозинство. Равносметката след пълното преброяване на гласовете от чужбина е - 59 % гласували с "да", срещу 40% гласували с "не". 71% от гласувалите в България са против предложените конституционни промени.

;

По-рано екипът ни разговаря с хора, които следят отблизо промените в Турция.

Барчън Йънанч, в. "Хюрриет Дейли Нюз": Въпреки протестите на опозицията не мисля, че ще има промяна в резултатите. Турция вчера загърби парламентарната система и реши да направи преход към президентска. Пред Турция сега се отваря дълъг преходен процес. Ще бъде интересно да се види как ще се случи този преход. Всеки би очаквал такава голяма системна промяна да се приеме с квалифицирано мнозинство. Такива промени се правят с поне 60-65% мнозинство, което би показало по-голям консенсус в обществото за преминаването към президентска република. Така или иначе, фактът, че надпреварата беше оспорвана, че има много оплаквания от опозицията за нередности засенчи дебата за този преход. Според мен това ще създаде проблеми с легитимността на решението в бъдеще. Въпреки че Ердоган обеща да върне смъртното наказание, ако парламентът гласува "за", според мен шансът депутатите да вземат такова решение е малък. Именно това ще даде повод на ЕС да прекъсне взаимоотношенията с Турция. Това би било икономически катастрофално, тъй като турската икономика се нуждае от инвестиции и търговски взаимоотношения с Европа. Моите очаквания са, че предприсъединителните преговори ще бъдат забавени.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия и Гугъл уредиха свой спор за Андроид
Русия и Гугъл уредиха свой спор за Андроид
Ислямистки групировки в Сирия поздравиха Ердоган за победата на референдума
Ислямистки групировки в Сирия поздравиха Ердоган за победата на референдума