НОВИНИ

От нашите пратеници: Турция удължи извънредното положение с 3 месеца

Турското правителство удължи извънредното положение в страната с още три месеца. Това е третото поред удължаване след опита за преврат на 15 юли миналата година. Решението на правителството ще бъде внесено за утвърждаване в парламента. Междувременно, пореден протест по улиците на Истанбул се проведе тази нощ. Стотици турци, недоволни от резултатите от референдума за конституционни промени, обиколиха улиците на квартал "Бешикташ", потропвайки с тигани и чинии - традиционна форма на протест в Турция. Младежи от протестното шествие се опитаха да стигнат до площад "Таксим", но бяха спрени от силите на жандармерията.

Александър Марков
от Александър Марков
06:29, 18.04.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

"Ако си свалите щитовете, ще ви видим", скандират протестиращите. Стотици гневни жители на Бешикташ излязоха по улиците на квартала втора вечер поред. Смятат, че резултатите са подменени.

Протестиращите опитаха да стигнат до площад Таксим, станал известен с демократичните протести отпреди 4 години, но бяха спрени от полицията.

"Реджеп Тайип Ердоган, няма да те направим президент завинаги. Не ти вярваме. Отново ще бъдем тук. Ще бъдем на всяка улица, на Таксим, в Гези, Бешикташ!"
"Турция е демократична страна, ние сме в Европа. Сега искат да ни натрапят еднолично управление. Няма да стане".
"Правителството подмени резултатите от референдума. Ще дойдем отново, ще протестираме".

След като бяха затворени в квартала, протестиращите се разпръснаха. Група младежи обаче се събра пред орела - символ на квартала.

Джем Оран, протестиращ: "Не вярваме на правителството. Не вярваме на полицията. Правителството открадна гласа ми. Затова съм тук - референдумът беше нечестен".

Протестът приключи под дъжда, но всички се заканиха да се съберат тук отново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ и Обединените патриоти продължават разговорите за бъдещия кабинет
ГЕРБ и Обединените патриоти продължават разговорите за бъдещия кабинет
Австрия призова за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС
Австрия призова за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС