НОВИНИ

От нашите пратеници в Германия: Поредно търсене на компромис

В Берлин днес е ден за кризисни срещи. Вътрешно политическата ситуация се усложни, след като снощи вътрешният министър и лидер на Баварската партия Хорст Зеехофер предложи оставката си, и после отложи нейното подаване. Колко сериозен е проблемът показва и фактът, че за 23 ч. българско време е насрочен извънреден коалиционен съвет на управляващите Германия партии - Баварската, социалдемократическата и християн-демократическата на Ангела Меркел.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:16, 02.07.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Продължават кризисните разговори на управляващите и напрежението се изостри, след като лидерът на Баварската Партия Хорст Зеехофер заяви, че няма да остави да бъде отстранен от канцлер, който по думите му, той е направил. Тежки, силни думи в контекста на разговори, от които се очаква някакво решение.

Авторитетното списание „Шпигел“ зададе риторичния въпрос - идва ли финалът за Меркел?

То помества интервю на една от водещите фигури на Баварската партия, в което се казва, че Германия „трябва да излъчи сигнал“ към света. За това се притесняват всички - общество, медии.

Външният министър на Германия също изрази притесненията си от ситуацията.

;
Хайко Маас, външен министър на Германия: В момента се намираме не в мача, не дори в продълженията на мача, а във времето за дузпи. Надявам се, че това ще свърши конструктивно днес.
Елмар Брок, председател на Комисията по външна политика в ЕП: Мисля че не сме толкова близо до нови избори. За кого би било от полза? За Баварската партия - няма полза. Затова вярвам, че ще се направи опит да се намери решение.
;

От правителствените среди в Берлин разбираме, че Баварската партия се е надценила в опита си да ескалира напрежението с Ангела Меркел. В Мюнхен са се надявали да срещнат подкрепа в редиците на партията на Меркел, но нейните хора стоят твърдо зад нея.

Ако това се запази тази вечер, до избори няма как да се стигне.

Вариантите обаче са три:

  • Хорст Зеехофер да подаде оставка като вътрешен министър и на негово място да дойде друг представител от Баварската партия, като се предполага, че това може да бъде сегашният вътрешен министър на Бавария
  • Хорст Зеепофер може да не подаде оставка и да се стигне до историческо разцепление между двете посестрими партии, а след него да последва и разцепление в правителството
  • третият вариант е Ангела Меркел сама да се оттегли от поста си.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли обезщетения за щетите след наводненията в Садово и Роман?
Ще има ли обезщетения за щетите след наводненията в Садово и Роман?
Спорните текстове от законопроекта за горивата ще бъдат внесени отново
Спорните текстове от законопроекта за горивата ще бъдат внесени отново