НОВИНИ

От нашите пратеници в Москва: Спокойна атмосфера в последния ден кампанията

Днес е последният ден от предизборната кампания за президент в Русия. Владимир Путин продължава да води в социологическите проучвания. Три дни преди вота, опозиционната кандидатка Ксения Собчак обяви, че създава своя партия.На изборите в неделя ще има и международни наблюдатели, включително от България. В Москва е нашият специален пратеник Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:09, 16.03.2018
Чете се за: 02:22 мин.
По света

В тези избори няма голяма интрига, що се отнася до крайния резултат, но е интересно да се следи избирателната активност. Последните години се забелязва спад в интереса на руснаците към политиката, от една страна заради умора от Путин, от друга - заради икономическата обстановка в страната.

Съобщава се, че местните власти се опитват дори с лотарии да привличат повече избиратели към урните.

Днес говорителката на ЦИК заплаши да сезира прокуратурата заради съобщения, че в Петербург е упражнен натиск върху студенти.


Вижте каква беше атмосферата в щаба на Владимир Путин и Аксения Собчак.

;

В централния предизборен щаб на Владимир Путин работният ден е дълъг. Според говорителя на щаба, журналиста от държавната телевизия „Россия“ Андрей Кондрашовтова е била трудна кампания. Трябвало е да я съобразят и с президентския график на Путин.

Андрей Кондрашов, говорител на щаба на Путин: Едва ли можем да си представим президент на огромна ядрена ядрена държава да излиза в отпуск и да остави ядреното куфарче. Шегувам се, разбира се, но избирателите са много по-малко от гражданите на Русия. И тъй като той е президент на цяла Русия не може по време на кампанията да захвърли страната.

Негови опоненти го обвиняха, че се той се възползва от властта си преди изборите, но Кондрашов не е съгласен с това.

Андрей Кондрашов, говорител на щаба на Путин: Главната задача, която ни постави нашият кандидат, е да организираме тези избори максимално прозрачно, да бъдат открити и легитимни. Никой не се съмняваше в победата на Путин от самото начало, а и как да се съмняваме, когато рейтингът му се колебае между 70 и 80 процента.
;

Според последните социологически проучвания никой от останалите 7 кандидати не би събрал повече от 20 процента общо.

Три дни преди изборите Ксения Собчак реши да обяви създаването на нова партия. В Осковската концертна зала Адреналин се очакват няколко хиляди души.

Еля, студентка по журналистика: Искаме да подкрепим единствения либерален кандидат на тези избори, затова сме тук. Макар и да предполагаме кой ще победи, искаме да покажем, че има хора, които не са равнодушни към това, което става в страната.

Партията на промяната ще бъде ръководена от Собчак и опозиционния политик Дмитрий Гудков. Собчак критикува Путин, че е създал несменяема власт, че се ограничават правата на медиите и гражданските свободи. Обиждана и докарана до сълзи по време на дебатите от Жириновски, Собчак казва, че преминала през първия кръг на ада.

Ксения Собчак, кандидат за президент: Това беше сложна и мръсна кампания. Обиколихме повече от 20 региона на Русия. Трябва да покажем, че не трябва да се боим. Имаме право на по-добър и по-свободен живот.
;

На пръв поглед интрига в тези избори няма.

Алексей Левинсон, социолог, „Левада - център“: Няма я най-главната интрига - кой ще бъде президент? Но определен интерес представлява каква част от хората ще се ориентират към символите на комунистическата партия, както и към риториката на Жириновски. Много е интересно и какво ще успее да направи риториката на Ксения Собчак, която открито и доста публично говори неща, които до неотдавна масовата аудитория не можеше да чува, защото филтърът на политическата цензура не ги допускаше.

Пред Кремъл на Манежния площад вече строят сцена за концерт. Вечерта в неделя там ще се отбелязва четвъртата годишнина от анексията на Крим - дата, избрана и за президентските избори. Там се очаква да се появи и предизвестеният победител в тези седми поред президентски избори в нова Русия.

;

В изборите няма да участва опозиционният политик Алексей Навални, който не беше регистриран заради противоречива съдебна присъда. Той призова привържениците си в неделя да бойкотират изборите и обяви ден на стачка.

;

Атмосферата в Русия в последния ден от предизборната кампания е спокойна, дори скучна, прадеде пратеникът на БНТ в Москва Цветана Кръстева. Най-обсъжданата тема в местните медии е скандала между Русия и Великобритания заради случая „Скрипал“, тъй като от месеци се прогнозира, че Владимир Путин ще спечели с лекота с прогнозиран резултат от 65 до 70%. Той продължава да се радва на голяма подкрепа и добър рейтинг на одобрение, който според някои социологически проучвания стига 80%.

На второ място след Владимир Путин се очаква да се класира кандидатът на комунистическата партия - Павел Грудинин. На трето - националистът Жириновски, на четвърто - третата жена кандидат-президент Аксения Собчак, а след нея - либералът Явлински, Титов и лидерът на малка комунистическа партия Сорайкин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цачева предлага промени в Наказателния кодекс за насилието
Цачева предлага промени в Наказателния кодекс за насилието
Ананиев за разследването на болниците: 10 години никой не им е обърнал внимание
Ананиев за разследването на болниците: 10 години никой не им е обърнал внимание