НОВИНИ

От нашите пратеници в Скопие: Опозиционите социалдемократи обявиха победа

Опозиционният социалдемократически съюз на Зоран Заев обяви победа на парламентарните избори в Македония. Това съобщи специалният пратеник на БНТ в Скопие Тоня Димитрова. Очакват се окончателните резултати. Какво означава това за Македония предстои да видим. Може да очакваме и протести, каза още спец. пратеникът на БНТ. Подробности очаквайте утре в емисиите на "По света и у нас".

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова БТА
22:19, 11.12.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Иначе изборният ден е преминал спокойно. Гласуването на предсрочните парламентарни избори в Македония завърши в 19.00 часа местно време. Избирателната активност до 17 часа местно време /18 часа българско/ е 60,38 процента, съобщи Държавната изборна комисия. Активността е по-висока със седем процента в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 г. Министерството на вътрешните работи съобщи, че изборите на цялата територия на страната са преминали в мирна обстановка. Регистрирани са 55 нарушения - фотографиране на бюлетини от избиратели, подкупване на гласуващи граждани и агитации.

Рекордна избирателна активност от почти 73 процента е регистирана в Четвърти избирателен район в Македония, където водачи на листи са председателят на опозиционния Социалдемократически съюз Зоран Заев и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, съобщи неправителствената организация МОСТ, цитирана от македонската Нова ТВ.

Най-ниска е била избирателната активност в Шести избирателен район, където водач е лидерът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети - само 50,28 на сто.

МОСТ съобщава и за нередности като неспазване на процедурата за гласуване, семейно гласуване, гласуване без да се провери има ли невидимо мастило на пръста на избирателя /което се поставя в избирателната секция с цел да се избегне повторно гласуване/, фотографиране на бюлетини, предлагане на подкуп на гласоподаватели.

Държавната изборна комисия е информирана за всички нередности, съобщи МОСТ. Първите предварителни резултати се очакват около полунощ местно време /1 часа българско/.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джихадистите превзеха изцяло древния град Палмира
Джихадистите превзеха изцяло древния град Палмира
Социалдемократическата партия в Румъния печели парламентарните избори
Социалдемократическата партия в Румъния печели парламентарните избори