НОВИНИ

От нашите пратеници в Скопие: Гласуването приключи, започва броенето

Изборният ден приключи в Македония. Днес македонците гласуват на предсрочни парламентарни избори. Очаква се изборите да сложат край на политическата криза в страната, която продължава вече две години и половина. Регистрирани бяха много нарушения в изборния ден, но дребни. Към 17 часа са гласували над 60% от избирателите, което показва висока избирателна активност в сравнение с предишни години. Резултатите се очакват около полунощ, предаде спец. пратеникът на БНТ в Скопие Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Оператор: Владимир Богдански
20:30, 11.12.2016
Чете се за: 01:33 мин.
По света

11 политически формации и близо 1100 кандидати се борят за мандат в 123-местния парламент на Македония. Пред изборните секции още от сутринта имаше непрекъснат поток от хора. Всички близо 1 милион и 800 хиляди македонски гласоподаватели са вписани със своя снимка в избирателния списък. След като пуснат своята бюлетина служителите на секционните комисии маркират пръстите им със спрей - видим само с ултравиолетова светлина, за да се избегнат злоупотреби. За нарушения следят над 7 хиляди местни и близо 700 чуждестранни наблюдатели.

Раман Удот - наблюдател от движение "Глас" от Русия: Преди всичко следим процедурите, как е организирано всичко, доволни сме, че видяхме списъците с цветни снимки на избирателите.

Както и през последните две години, така и в изборния ден - македонци остават разединени. За част от тях е важно връщането към политика на евроинтеграция и вярват, че този вот ще сложи край на политическата криза, други обаче продължават да са скептици.

Люпчо Зиков: Тези избори са много важни за Македония, защото трябва да тръгнем по пътя на евроинтеграция и НАТО.
БНТ: А ще сложат ли край на политическата криза?
Люпчо Зиков: Зависи от резултат, но както казват, след много дъжд идва слънце.
Левко Трайковски: Не смятам, че ще смири, цащото двете страни са противопоставени и тука трябва една разумност, нищо друго.
Александра: На тези избори ще се покаже най-добро, дека досегашната Влада и Никола Груевски водят Македония към добър път.

В секция в населения предимно с албанци квартал Сарай избирателната активност е изключително висока. Темата за двуезичността зае едно от централните места в предизборната кампания.

Аги: Говори се 15 години за двуезичност и няма никакъв ефект, мисля, че в бъдеще би трябвало да има някои промени.

На тези избори има рекорден брой албански политически формации. Според основателят на албанския жедневник "Коха" - Лирим Дулови хората от малцинството не са доволни от досегашните лидери на албанските партии Али Ахмети и Мендух Тачи.

Лирим Дулови - основател на в-к "Коха": Особено след 2001-ва, когато беше подписан Охридския договор, който трябваше да бъде завършен 2004 година. Сега е 2016-та има още въпроси, които не са решение по Охридския договор. Затова се създава пространство да излизат нови партии.

Дали кризата ще свърши е въпрос за милион долара, казва Лирим Дулови.

Лирим Дулови - основател на в-к "Коха": Имаме специфична ситуация. Имаме специално явто обвинителство, което разследва и лидера на ВМРО ДПМНЕ Груевски и лидера на СДСМ - Зоран Заев. Значи кризата, за да се завърши цената, която трябва да се плати е голема и от едини, и от другия лидер.

Дали някой ще плати цената в името на стабилността на Македония ще разберем през следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джентилони е новият премиер на Италия
Джентилони е новият премиер на Италия
Кметове от страната са готови да помогнат на Хитрино
Кметове от страната са готови да помогнат на Хитрино