Великобритания гласува на предсрочни парламентарни избори. Вотът беше свикан от премиера Борис Джонсън, който не успя да прокара своята сделка за Брекзит. Гласуването започва в 9:00 часа българско време и ще продължи до полунощ.

46 млн. британски граждани имат право на глас днес. За тяхното доверие ще се борят управляващата Консервативна партия на Борис Джонсън, най-голямата опозиция - Лейбъристите на Джеръми Корбин, но силна заявка за парламента дават и Либералдемократите.

Партиите се борят за мнозинство в 650-местния британския парламент. За да получат такова са им необходими 326 места.

В момента Консерваторите имат само 298 и разчитат на подкрепата на малката Северноирландска юнионистка партия. Ако Лейбъристите заемат по-категорична позиция по въпросите за Брекзит и решат да подкрепят оставането в ЕС, могат да получат подкрепата на и на останалите партии.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристите: Когато ме попитат какво всъщност избираме, отговорът няма как да бъде по-ясен - дали да продължим да бъдем управлявани от министър-председател, на когото не можем да имаме доверие. ... Искаме да живеем в равенство, а не да ни управляват свръхбогатите.


© БГНЕС
Джереми Корбин: Брекзит без сделка е "Брекзит в полза на Тръмп"

Джереми Корбин: Брекзит без сделка е "Брекзит в полза на Тръмп"

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин отложи срещата с другите опозиционни партии, на която трябваше да се обсъди Брекзит без сделка. Сега очакваният...

Във финалната си изява в кампанията премиерът Борис Джонсън за пореден път показа какво точно планира да направи, ако спечели. В своята избирателен район Ъхсбридж той закова табела с надпис "Да приключваме с Брекзит".

Възможните сценарии за Брекзит след изборите са няколко.

© БГНЕС
Борис Джонсън се превъплъти в актьор от "Наистина любов" пред избирател

Борис Джонсън се превъплъти в актьор от "Наистина любов" пред избирател

По-малко от два дни остават до парламентарните избори във Великобритания. И в опит да привлече колкото може повече гласове премиерът Борис Джонсън пок...

Ако Борис Джонсън спечели убедително - да прокара своята сделка и страната да напусне още на 31 януари. Възможно е обаче да започнат и нови преговори с новите европейски лидери - особено, ако на власт дойде Джереми Корбин. Не е изключено Брекзит все пак да има и то без сделка, но това е най-лошият вариант както за Великобритания, така и за останалите 27 страни от съюза. Сред вариантите са още втори референдум за напускането или просто отмяна на Брекзит.