НОВИНИ

От нашите пратеници: Великобритания гласува на ключови избори

Великобритания гласува на предсрочни парламентарни избори. Вотът беше свикан от премиера Борис Джонсън, който не успя да прокара своята сделка за Брекзит. Гласуването започва в 9:00 часа българско време и ще продължи до полунощ.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал оператор: Анатоли Грозданов
06:22, 12.12.2019
Чете се за: 00:53 мин.
По света

46 млн. британски граждани имат право на глас днес. За тяхното доверие ще се борят управляващата Консервативна партия на Борис Джонсън, най-голямата опозиция - Лейбъристите на Джеръми Корбин, но силна заявка за парламента дават и Либералдемократите.

Партиите се борят за мнозинство в 650-местния британския парламент. За да получат такова са им необходими 326 места.

В момента Консерваторите имат само 298 и разчитат на подкрепата на малката Северноирландска юнионистка партия. Ако Лейбъристите заемат по-категорична позиция по въпросите за Брекзит и решат да подкрепят оставането в ЕС, могат да получат подкрепата на и на останалите партии.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристите: Когато ме попитат какво всъщност избираме, отговорът няма как да бъде по-ясен - дали да продължим да бъдем управлявани от министър-председател, на когото не можем да имаме доверие. ... Искаме да живеем в равенство, а не да ни управляват свръхбогатите.


;

Във финалната си изява в кампанията премиерът Борис Джонсън за пореден път показа какво точно планира да направи, ако спечели. В своята избирателен район Ъхсбридж той закова табела с надпис "Да приключваме с Брекзит".

Възможните сценарии за Брекзит след изборите са няколко.

;

Ако Борис Джонсън спечели убедително - да прокара своята сделка и страната да напусне още на 31 януари. Възможно е обаче да започнат и нови преговори с новите европейски лидери - особено, ако на власт дойде Джереми Корбин. Не е изключено Брекзит все пак да има и то без сделка, но това е най-лошият вариант както за Великобритания, така и за останалите 27 страни от съюза. Сред вариантите са още втори референдум за напускането или просто отмяна на Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Израел насрочиха парламентарен вот за 2 март 2020 г.
В Израел насрочиха парламентарен вот за 2 март 2020 г.
Отлагат въвеждането на по-строг режим на водата в Перник
Отлагат въвеждането на по-строг режим на водата в Перник