НОВИНИ

От нашия пратеник: Унгария се готви за парламентарни избори утре

Премиерът Виктор Орбан заяви, че изборите са съдбоносни за унгарците и отново предупреди за мигрантската заплаха за страната. Консерваторът се готви да управлява трети мандат и е възможно отново да промени конституцията както през 2010- та. Гласовете на етническите унгарци, живеещи в чужбина, вероятно ще се окажат от решаващо значение за резултата от утрешния вот. Нашият специален пратеник в Будапеща Тоня Димитрова следи събитията в унгарската столица. Вижте във видеото подробности за избора на депутати и нагласите на избирателите.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:20, 07.04.2018
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Виктор Орбан е толкова начело в допитванията, че Фидес, е с 20 пункта преднина пред втората по големина партия в Унгария. Той спечели подкрепата на своите привърженици като заложи на миграционната карта и на нежеланието на унгарците да допуснат мигранти да живеят в страната и да запазят хомогенноста на обществото си.

Проучванията на обществото мнение показват разнородни сценарии - от това Орбан да загуби абсолютното си мнозинство, с което може да прави промени в Конституцията, до такъв, в който той няма да може да спечели мнозинство в следващия унгарски парламент.

В последните часове преди вота унгарските опозиционни партии започнаха да правят тактически съюзи и да оттеглят кандидатите си от избирателните райони като оставят един единствен този, който е с най-големи шансове да се пребори с Фидес.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди великденската литургия в храм Св.Александър Невски
Преди великденската литургия в храм "Св.Александър Невски"
Нападателят от Мюнстер е страдал от психични отклонения
Нападателят от Мюнстер е страдал от психични отклонения