НОВИНИ

От нашия пратеник: "Единна Русия" печели конституционно мнозинство

Управляващата партия "Единна Русия" печели парламентарните избори в страната. При обработени малко над половината протоколи, формацията подкрепяна от президента Владимир Путин, печели около 54% от гласовете на избирателите. Това ѝ осигурява най-малко 135 места в долната камара на Държавната дума.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
07:10, 19.09.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Частичните данни показват, че партията печели и повечето едномандатни райони. Сумарно това осигурява на "Единна Русия" поне 330 депутатски мандата. Това означава мнозинство в 450-местния парламент. На второ място се нарежда Комунистическата партия на Руската федерация, която печели 14 процента от гласовете, следвана от Либерално-демократическата партия на Русия също с около 14 на 100. 5 процентната бариера за влизане в Държавната дума прескача и партията "Справедлива Русия", за която са гласували малко на 6% от избирателите. Избирателната активност е около 47%, при обработени малко над половината протоколи.

Никоя от социологическите агенции не беше прогнозирала толкова голяма победа за управляващата партия "Единна Русия" - повечето даваха между 40-50%. Това каза във включване за "Денят започва" от Москва специалният ни пратеник за изборите в Русия Цветана Кръстева.

Сега в Думата "Единна Русия" ще събере конституционно мнозинство, като ще може да прави промени в основния закон.

Средната избирателната активност е около 48%, но в Москва и Санкт Петербург е значително по-ниска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Игра на тронове е големият победител на наградите Еми
"Игра на тронове" е големият победител на наградите "Еми"
Доц. Георги Рачев: Лятото свърши
Доц. Георги Рачев: Лятото свърши