НОВИНИ

От нашия пратеник: ​Парламентът в Каталуния се събира заради мерките на Испания

Парламентът в Каталуния се събира на заседание, за да обсъди готвените от Мадрид мерки срещу отнемането на автономията на областта. Утре Сенатът на Испания ще гласува стъпките за активирането на член 155 от Конституцията. След обявените от Мадрид намерения за замразяване на автономията каталунските обществени медии попаднаха в центъра на вниманието. Според испанските власти те са отговорни за задълбочаване на кризата и манипулация и ръководството им следва да бъде сменено.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова оператор: Владимир Богдански
06:31, 26.10.2017
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Радио Каталуния - в разгара на политическата криза вечер в общественото радио се излъчва публицистично предаване. Но освен чисто политическите теми сега на дневен ред е и съдбата на самото радио.2300 журналисти от каталунските радио и телевизия - медии с бюджет от 230 милиона евро, определян от каталунския парламент, не знаят какво ги очаква след петък и дали ръководствата им ще бъдат сменени.

Саул Гордийо - директор на Радио Каталуния: Защото в Мадрид се говори, че вината за случващото е на училищата и на медиите. Те мислят, че ние манипулираме хората.

Директорът на радиото Саул Гордийо и на телевизията Винсен Санчес и са под светлините на прожекторите, а според Мадрид двете медии представят манипулирана информация и водят кампания за отцепване на областта.

Саул Гордийо - директор на Радио Каталуния: За първи път ме питат за убежденията ми. Винсен Санчес е бивш водещ, писал е статии и коментари и за това твърдят, че той е сепаратист. Аз до сега съм имал ролята на мениджър и не съм бил толкова агресивен в медиите.

За Саул Гордийо действията на Мадрид са директна атака срещу свободата на словото.

Саул Гордийо - директор на Радио Каталуния: И си мислят, че като премахнат две медии ще променят мисленето на хората. Това може и да е било възможно в миналия век, но сега с новите технологии и интернет, хората имат много източници на информация. Колкото и медии да бъдат затворени, обществото ще намери начин да се информира.

Нюзрумът на радио Каталуния е пълен до късните часове на вечерта. Всички работят в пълна тишина и не знаят какво ги очаква след петък. Марти Фареро е политически репортер. Не може да повярва, че след толкова години отразяване на новини, самият той се е превърнал в част от новината.

Марти Фареро: Това означава, че нещо много важно се случва. Ние трябва да предаваме информацията, но когато ние сме под светлината на прожекторите това означава, че искат да ни използват за една фалшива обективност.

Търсим всички гледни точки и равновесието между тях, твърдят каталунските журналисти. И въпреки неизвестността казват, че ще продължават да работят както и до сега и няма да приемат ново ръководство, което не е избрано от каталунските власти, а е назначено директно от Мадрид.

Виктория Виляплана - парламентарен репортер: Знам, че медиите в Каталуния - радиото, ТВ3, каталунската информационна агенция, сме били и сме протагонисти. Това, което Мариано Рахой казва, че ще установят контрол върху обществените медии в Каталуния ни прави едновременно тъжни, но това не означава, че няма да се борим.

А Саул Гордийо знае колко е важна ролята на медиите в политическа криза и обяснява как каталунското радио работи, така, че да потушава напрежението.

Саул Гордийо - директор на радио Каталуния: Не поставяме фокус върху аспекти, които търсят сензация, а отделяме внимание на важните неща, разказваме гледната точка и на тези за и тези против. Тъй като сме обществени медии няма нужда да гоним рейтинг.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападение срещу украински депутат в Киев
Нападение срещу украински депутат в Киев
След наводнението: Ден на траур в община Камено
След наводнението: Ден на траур в община Камено