НОВИНИ

От нашия пратеник: Плевнелиев се срещна с българската общност в Ню Йорк

За пети пореден път президентът Росен Плевнелиев ще участва в годишната среща на върха на държавите членки на ООН в Ню Йорк. В рамките на 71-та сесия на общото събрание на организацията държавният глава ще има 4 изказвания от най-високата световна трибуна, свързани с разрешаването на мигрантската криза и въпросите на устойчивото развитие. В сесията на ООН участие ще вземат и министрите на външните и на вътрешните работи Даниел Митов и Румяна Бъчварова.Вижте и още във видеото.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
08:10, 19.09.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Активната позиция на България по най-горещите теми от световния дневен ред се цени високо и доказателство за това е фактът, че на българския президент тази година се дава възможността да направи не едно и две, а цели 4 изказвания от най-високата световна трибуна - тази на ООН, подчерта Росен Плевнелиев пред сънародниците ни в Ню Йорк. Изтъкна огромната роля на стратегическото ни партньорство със Съединените щати във всички сфери на сигурността, икономиката, енергетиката.

Росен Плевнелиев - президент: "Началото на усилията на България в диверсификацията с помощта на нашия стратегически партньор води до стратегически резултати".

Плевнелиев призна също, че е горд от факта, че като домакин на тогавашния държавен секретар, а сега кандидат-президент Хилари Клинтън в София, е станал и част от нейния предизборен клип. Похвали и новите ни посланици във Вашингтон и ООН Тихомир Стойчев и Георги Панайотов.

Росен Плевнелиев: "И двамата са млади, амбициозни и способни, не са агенти на Държавна сигурност и това е едно от големите обещания, които дадох на българския народ в началото на мандата и го изпълних".

Пред българите в Ню Йорк президентът посочи, че идва в ООН за да подходи амбициозно в битката на България и на нашия кандидат Ирина Бокова за най-високия пост на планетата - този на генералния секретар на организацията.

Президентът призова сънародниците ни да бъдат активни на предстоящите президентски избори и ги увери, че България е стабилна и в сигурни ръце. Попитан каква е била мечтата му преди да стане президент и сега, Росен Плевнелиев отговори, че членството ни в Шенген и обединена Европа ще бъдат винаги негов приоритет.

По-късно днес в ООН е първото изказване на българския президент по проблемите на миграцията и бежанската криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слаб интерес към обучението за парамедици в Разград и Търговище
Слаб интерес към обучението за парамедици в Разград и Търговище
Шефът на СДВР: Все по-малки деца взимат леки наркотици
Шефът на СДВР: Все по-малки деца взимат леки наркотици