НОВИНИ

Екслузивно: Първите пожарникари, влезли в Хитрино, разказват за ужаса

Приключиха следствените действия в Хитрино и цистерните ще може да бъдат преместени. Остават да работят 28 пожарникари на място. Заради ниските температурите дежурствата ще бъдат по кратки, каза нашият специален пратеник Цвета Младенова. Първите влезли в Хитрино пожарникари след взрива разказаха пред камерата ни за ужасната трагедия в първите й минути. Споделиха, че отдавна не сънуват нищо. Утре пък ще се извърши опасната процедура тампониране на последната цистерната, която изпуска газ.Това стана ясно след брифинга на кризисния щаб в Хитрино за работата на екипите днес по рисковата операция с източването на горивото от дерайлиралите цистерни.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:09, 13.12.2016 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Хората ще бъдат пускани вътре в селото да нахранят животните си, но се препоръчва да не палят нито цигари, нито огън. Бяха помолени и ако усетят миризма в ниските части на домовете си на пропан-бутан, да се обадят незабавно на властите.

Румяна Бъчварова - вицепремиер, министър на вътрешните работи в оставка: Важно е да кажем и на населението, че 15 фургона пътуват насам, тази вечер ще бъдат разтоварени на място, което ще позволи след това да бъдат разположени. Продължават и дейностите по обезопасяването на къщите, на улиците. Обръщаме внимание, че не е безопасно за жителите да влизат в къщите все още.
Ивайло Московски - министър на транспорта в оставка: По последната цистерна утре има още допълнителни действия. Там колегите се опитват да направят така наречения тампон, който да позволи нейното обработване. Надяваме се всичко това утре да започне като процес, може би ще отнеме няколко дни.
Гл. комисар Николай Николов - директор на Гл. дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението": Все още изтича газ, поради което и в ниските места, особено в избите, от северната страна на селото е възможно наличието на газ. Поради което хората, които влизат да хранят своите животни, ако усетят и най-малкия мирис, моментално да съобщават, за да предприемем мерки по обезопасяване.

Премиерът Борисов дойде днес в Хитрино с представители на Камарата на строителите в България, които заявиха, че ще отпуснат средства и ще съдействат с архитекти и строители, за да помогнат при възстановяването на къщите. 10 къщи ще бъдат възстановени безвъзмездно.

Бойко Борисов, министър-председател на България в оставка: Призрачното село днес, напролет ще бъде едно от най-хубавите села. Виждате - сега можеш ли да изливаш бетон? За това казвам, че строителите, с архитект, с конструктор ще седнат с бай Мюмюн, или който и да е собственик и ще го одобрят. Те са разбрани хора, половината са строители. Знаят какво е да изливаш основи на минус 3 градуса. Така че напролет ще имат къщи със сигурност. Парите са му по сметката, какво има да се съмняват дали ще стане, или не.
Николай Станков - председател на Камарата на строителите: Десет къщи ще бъдат построени от наши колеги, фирми, членове на Камарата, безвъзмездно за пострадалите жители, към тази инициатива се присъединиха и Камарата на архитектите, Съюза на архитектите, които пък безвъзмездно ще изработят проекти.

Няма да се огласява информацията по разследването, докато не приключи окончателно.

;

Пожарникарите за трагедията в Хитрино: Досега такова нещо не е имало!

Инсп. Димчо Ангелов: От 87 година съм на работа. Досега такова нещо не е имало. Още треперя. Не е имало такова нещо...

Христо Димитров: Като пристигнахме, почти цялата улица от кметството нагоре гореше, беше съборена.

Инсп. Димчо Ангелов: В 5.42 сигналът се получи, слязох долу. Смяната още беше будна, защото имахме късен пожар, до 3 часа гасене. Обслужвахме колите и през туй време се получи сигналът. Веднага смяната под тревога я вдигнахме. Излязохме, около 6, 6 без една-две бяхме на мястото на произшествието, като разделих... с целия наличен състав излязох, който беше в Пожарната, с 2 коли. В едната кола бяха трима, в другата 6 човека.

Христо Димитров: С началника се разделихме двата екипа. Аз почнах от страната откъм гарата да слизам към фурната, да го наречем. Те започнаха от към кметството нагоре и започнахме първо евакуация на пострадалите хора.

Инсп. Димчо Ангелов: Много благодаря на един гражданин от Хитрино. Стефан се казва, човекът ни водеше от къща на къща, където имаше затрупани хора, да може да ги вадим.

Христо Димитро: Такава ни е професията, аз съм си я избрал.

БНТ: Какво сънувате?

Инсп. Димчо Ангелов: Не сънувам отдавна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите от БСП даряват 40 хиляди лв. от заплатите си в помощ на Хитрино
Депутатите от БСП даряват 40 хиляди лв. от заплатите си в помощ на Хитрино
Шивашка фабрика в Русе плати лечението на 2-годишно дете с детска церебрална парализа
Шивашка фабрика в Русе плати лечението на 2-годишно дете с детска церебрална парализа