НОВИНИ

От нашия пратеник в Испания: Мюсюлмани излязоха на шествие срещу тероризма

Повечето терористи, замесени в нападенията, най-вероятно отдавна са живеели в Каталуния. Мюсюлманската общност там е най-голяма в цяла Испания и наброява близо половин милион души. Много от тях излязоха на шествие против тероризма. Българи в Барселона също изразиха съчувствие и солидарност с местните жители. Испанската преса коментира тревогата на хората защо техният град е станал прицел на джихадистите.

Айше Сали
от Айше Сали
20:20, 19.08.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Атентат, който не идва съвсем неочаквано, но въпреки повишеното внимание, обявено от службите за сигурност, обикновените хора няма как да се подготвят затова. Журналистите - също. Сорая Родригес е директор на новините в Испанското национално радио и телевизия, в редакцията в Барселона. Терорът заварва екипа, докато се подготвя за важно политическо събитие като референдума за отцепване на Каталуния. А тежката за отрязаване новина се сблъсква с човешката болка.

Сорая Родригес: В Испания сме преживели много жестоки атентати, които са оказали влияние и при формирането на общественото мнение. Никой никога не е подготвен за страдание, но Каталуния и Барселона знаят как да преминат през това. Преживяваме момента, плачем за жертвите, опитваме се да задържим виновните. Помним го завинаги, но продължаваме да живеем.

Освен с бдения и свещи денят след терора в Барселона беше белязан и от сблъсъци между крайно десни формации и контрапротестиращи. Зад напрежението обаче не прозира разделение на обществото, смята журналистката.

Сорая Родригес: Атентат от този мащаб може бъде почва за радикализъм, да накара хората да мислят кой е виновен за случващото се, но определена група използва случая, за да прави антиислямски демонстраци. Но все пак това са 30 човека. В същото време хората, които искат град, отворен към света и общество, уважаващо всички хора, религии и култури, са хиляди. Това е достатъчно показателно, че обществото не е разделено. Ние съжителстваме, уважаваме се и приемаме различните, които идват. Барселона винаги ще помни случилото се, но няма да се променим. Няма да спрем да се разхождаме по улиците, няма да спрем да се опознаваме и да интегрираме в нашия живот и град нови хора и култури. Няма да спрем да бъдем такива, каквито сме!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има нов затвор за 450 лишени от свобода край Кремиковци
Ще има нов затвор за 450 лишени от свобода край Кремиковци
Откриха изчезналото при атентата в Испания 7-годишно момченце Джулиан
Откриха изчезналото при атентата в Испания 7-годишно момченце Джулиан