НОВИНИ

От нашия пратеник в Гърция: Още се борят с огъня в планинското селище Казавити

Обстановката на остров Тасос се нормализира, овладени са големите огнища. На терен обаче продължават да са десетки огнеборци, военни и доброволци.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:16, 13.09.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

В Казавити вече четвърти ден се борят с огнената стихия. В селището няма вода и ток. Големите огнища вече са потушени, но въпреки това семейството на Снежана не е спало цяла нощ, за да пазят своята таверна.

Снежана: Краката ми са изгорени. Цялото ходило е в мехури. Изгоряха ми обувките и краката. По едно време имаше вода. След това с голи ръце и кърпи гасихме. Така спасихме 4, 5 къщи. Спасявахме къщи до нас, за да не изгорят и нашите. Падаха големи огънчета от листата и гасяхме с крака.

Хората от планинското селище разказват, че такъв голям пожар не е имало през последните 21 години. В Казавити има десет къщи, които са напълно разрушени.

Янис: Виждаме тук хубава къщичка, но вече е изгорена. За колко време изгоря тази къща? За час. Два-три часа и готово. Каквото беше беше. Какво да правим сега.

През целия ден във всички пострадали села можеха да се видят десетки доброволци, които помагаха на пострадалите.

Василис: От събота вечерта помагам. Остров Тасос е наш общ дом. Разнасям храна и вода до пострадалите села. Всички продукти са дарения от хора от целия остров.

Обстановката в критичните райони беше следена и от въздуха. Малко след 8:00 сутринта излетяха първите хеликоптери.

Костас Хаджиемануил, кмета на Тасос: Обстановката днес е много по-добра. Ситуацията е под контрол. Имаме готовност за реакция във всеки един момент. Нашият приоритет е да подсигурим спокойствие на туристите и мисля, че го постигнахме.

Огледите в планинските райони ще продължат и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов посрещна в Бургас колегите си от Унгария и Сърбия
Борисов посрещна в Бургас колегите си от Унгария и Сърбия
Русенци протестират за по-чист въздух
Русенци протестират за по-чист въздух