НОВИНИ

От нашия пратеник в Хитрино: Няма токсични вещества във въздуха

Няма отклонения от нормите в показателите както за въздуха, така и за почвите и водите в Хтрино, показват последните изследвания. Експертите увериха, че ще продължат да правят измервания и че всеки, който се интересува, може да получи резултатите.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:40, 16.12.2016
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Измервания на въздуха и почвата


Евелина Шишманова - от РИОСВ - Шумен:
Продължаваме да замерваме чистотата на атмосферния въздух с мобилната автоматична станция, продължаваме да замерваме въглероден оксид, азотни оксиди, серен диоксид, фини прахови частици и въглеводороди. В момента всичко е в нормата, няма вредни, няма токсични вещества в атмосферния въздух и няма никаква опасност за здравето на хората.

Продължава оттеглянето на цистерните от гарата, така че да бъде обезопасен районът на Хитрино.

Ивайло Московски - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Днес успяхме още две цистерни да изкараме от мястото на инцидента. Транспортирани са вече към кариерата, колегите от гранична са доставили или всеки момент ще доставят термовизьори, които да послужат за помощни средства за охраната и през нощта. Подготвена е на последен етап 3-та цистерна, която утре веднага в ранните часове ще бъде изтеглена.

Москов увери, че това ще е скоростта, с която от кризисния щаб ще се стреми да извърши оттеглянето - по 2 цистерни на ден, 3, ако успеят. Той не се ангажира с точен срок кога ще бъдат пуснати хората по домовете им, понеже освен отстраняването на цистерните, предстои и домовете да бъдат обновени, както и да бъде пуснато електричество.

Протест на жителите на Хитрино

Именно трудният достъп до селото, предизвика и протести на местното население, което днес излезе и се опита да затвори пътя Шумен-Силистра. По обяд те успяха за съвсем кратко да спрат движението. Оправдаха действията си с желание да бъде по-експедитивна работата.


Търпението на евакуираните жители на село Хитрино започна да се изчерпва. Част от тях днес излязоха на протест и затвориха за 2 минути главния път Шумен - Силистра при разклона за село Хитрино. 30-тината протестиращи бяха помолени от полицията да вдигнат блокадата на пътя, по който за много кратко време се образуваха опашки.

Според протестиращите обезвреждането на цистерните и извеждането им от селото става бавно.

Като гледам вагоните ги вадят един по един. Защо ги вадят едно по едно, Значи гледам, 3-4 стоят на линията, защо не ги местят?
Според всички нас, крият нещо, което не го обявяват официално.

БНТ: Какво крият?

Не можем да разберем. Друг газ ли има. Не зная за какво става въпрос.

Началникът на пожарната главен комисар Николай Николов опита да успокои хората, като им обясни как протича сложната операция. Той заяви, че в операцията са ангажирани 780 души.

Николай Николов ГД "Пожарна безопасност и защита на населението": Аз съм човека, който съм дошъл да направя всичко възможно с моите момчета да направим така, че да е безопасно, ако живееш тука и за тебе. Недейте да оказвате натиск върху тяхната работа. Трябва да работят уверено, спокойно. Всяко нещо, бъркане е страшно. Знаете ли, в момента кранове вдигат 70-тонни цистерни, за да ги вържат тези 70-тонни цистерни, моите момчета са под тях. Знаете ли за какво става дума и е обидно, ако те разберат, не аз.

Подкрепи го и кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Нуридин Исмаил: Молбата ми е, вие толкова търпяхте. Говорили сме много пъти. Нека още 1-2 дена и това напрежение ще спадне.

В понеделник протестиращите отново ще се срещат с главен комисар Николов, който обеща да им даде пълна информация за свършената работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николина Ангелкова: Очакваме 5-7% ръст на туристите през зимния сезон
Николина Ангелкова: Очакваме 5-7% ръст на туристите през зимния сезон
40 000 двойки у нас се нуждаят от донорска яйцеклетка
40 000 двойки у нас се нуждаят от донорска яйцеклетка