НОВИНИ

От нашия пратеник в Лондон: Резултатът от вота вероятно ще забави Брекзит

Консерваторите на британския премиер Тереза Мей печелят изборите във Великобритания, но загубиха мнозинството си в парламента.

bnt avatar logo
от Милена Цветанска
09:12, 09.06.2017 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
По света

При преброени 643 места от общо 650, партията на премиера Мей ще разполага с 313 депутати. Опозиционната Лейбъристка партия на Джереми Корбин показва значителен напредък с 260 места.

Шотландската национална партия ще има 35 представители, а Ирландската демократическа партия - 10. Либералните демократи ще разчитат на 12 депутати.

Резултатите нанесоха удар срещу министър-председателя, а опозиционния лидер Джереми Кормин вече призова Тереза Мей да подаде оставка. Липсата на мнозинство в парламента означават болезнен провал за Мей, която свика предсрочните избори с идеята да има повече свобода на действие в преговорите за Брекзит. Има възможност консерваторите да съставят коалиция с ирландската демократическа партия, но лейбъристите също могат да опитат да съставят правителство с по-малките партии.

Пратеникът ни в Лондон Милена Цветанска сподели мнения на британци в пряко включване в "По света и у нас", според които резултатите от вота може би ще забавят процеса по излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В САЩ бяха арестувани двама предполагаеми членове на Хизбула
В САЩ бяха арестувани двама предполагаеми членове на Хизбула
Очакват се резултатите от пробите на водата в Хасково
Очакват се резултатите от пробите на водата в Хасково