Консерваторите на британския премиер Тереза Мей печелят изборите във Великобритания, но загубиха мнозинството си в парламента.

При преброени 643 места от общо 650, партията на премиера Мей ще разполага с 313 депутати. Опозиционната Лейбъристка партия на Джереми Корбин показва значителен напредък с 260 места.

Шотландската национална партия ще има 35 представители, а Ирландската демократическа партия - 10. Либералните демократи ще разчитат на 12 депутати.

Резултатите нанесоха удар срещу министър-председателя, а опозиционния лидер Джереми Кормин вече призова Тереза Мей да подаде оставка. Липсата на мнозинство в парламента означават болезнен провал за Мей, която свика предсрочните избори с идеята да има повече свобода на действие в преговорите за Брекзит. Има възможност консерваторите да съставят коалиция с ирландската демократическа партия, но лейбъристите също могат да опитат да съставят правителство с по-малките партии.

Пратеникът ни в Лондон Милена Цветанска сподели мнения на британци в пряко включване в "По света и у нас", според които резултатите от вота може би ще забавят процеса по излизане на Великобритания от Европейския съюз.