НОВИНИ

От нашия пратеник в Ню Йорк: ​В доста добър тон премина срещата Тръмп-Обама

В доста добър тон премина срещата между Доналд Тръмп и Барак Обама. Тръмп определи Обама като много добър човек, а Обама обяви, че ако Тръм успее, ще успеят всички. В Белия дом вече е създаден Координационен съвет, който да се консултират с преходния екип на новоизбрания президент.Руди Джулиани се очаква да заеме поста министър на правосъдието, държавен секретар се очаква да бъде Нюд Гиндридж, бивш председател на камарата на представителите в американския Конгрес и говорител на Тръмп. Крис Кристи, който ръководи преходния екип на новоизбрания президент, се очаква да бъде министър на търговията.Разединението по улиците обаче остава, протести са организирани и тази вечер в редица американски градове.

нашия пратеник йорк доста добър тон премина срещата тръмп обама
bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 10.11.2016
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Протести против Тръмп или парадокс ли е избирателната система на САЩ

Против сме избрания президент - този възглас се чува може би най-много сред недоволните от резултата от американските избори. Близо 5000 души, предимно млади хора блокираха входа на един от символите на мощта на милиардера президент Тръмп тауър или кулата Тръмп в Ню Йорк.

Момиче: Той е расист, сексист, той е неонацист и не заслужава да управлява нашата страна!

Протести имаше и в други американски градове. Демонстрациите преминаха сравнително мирно. В Оукланд, Калифорния полицията прегради улица, на която протестиращи запалиха огън. В Лос Анджелис противници на Тръмп се събраха пред кметството на града.

Ще управлява ли Тръмп две Америки и как се стигна дотам? Въпросът е логичен като се има предвид, че Хилари Клинтън печели засега макар и с малко така наречения народен вот, тоест за нея са гласували повече хора, но има по-малко гласове в Избирателната колегия.

В основата на парадокса е избирателната система в Щатите.Тя датира от 1789 та. Президентът се избира на практика от членовете на избирателната колегия, а за всеки щат те са различни на брой. Непреките избори са въведени, за да може властта да се споделя от щатите и от федералното правителство. По ирония на съдбата преди четири години точно Тръмп заяви, че "Избирателната колегия е катастрофа за демокрацията" веднага след загубата на Мит Ромни от Барак Обама.

За отмяна на досегашния модел са необходими две стъпки - одобрение с мнозинство от две трети в двете камари на Конгреса и ратификация в 38 от общо 50 щата.


Мери Кисел - член на редакторския борд на "Уол Стрийт Джърнъл": Програмата на Тръмп е смесица, не е само популизъм. Има аспекти, насочени към растеж, например - политиката му за намаляване на данъците, която ще стимулира както бизнеса, така и отделните хора. Или пък плановете му за здравеопазване, той ще отмени "Обамакеър", което беше още едно бедствие. По тези въпроси той е почти като Роналд Рейгън. Но за търговия говори като протекционист. Въпросът е дали наистина планира търговска война с Китай, наистина ли мисли да предоговори търговското споразумение НАФТА. Ние просто не знаем и не знаем, защото никой не може да разбере Доналд Тръмп, така както сме разбирали предишните кандидати за президент.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиде си режисьорът Никола Корабов
Отиде си режисьорът Никола Корабов
Ще се повторят ли опашките от първи тур в Младост?
Ще се повторят ли опашките от първи тур в "Младост"?