НОВИНИ

За оставане в ЕС са гласували младите и високо образовани британци

Великобритания осъмна изненадана от резултата от референдума. Високата избирателна активност допълнително легитимира резултата - 51,9 за излизане от Европейския съюз и 48,9 на сто за оставане. Политическите и най-вече икономическите последствия от референдума са все още в сферата на предположенията. Факт е една оставка - на премиера на Великобритания Дейвид Камерън. И един намек на премиера на Шотландия, че страната може да проведе референдум за независимост. Сега главният въпрос за Лондон и за Европейския съюз е не колко драматична ще е промяната в политиката на Съюза, а каква е новата посока и как всичко това ще се отрази на всеки европеец. Погледната острани Великобритания изглежда в политически хаос. Кой ще замени Камерън начело на консерваторите? И ще падне ли и главата на лидера на лейбъристите? Вижте прякото включване на нашия специален пратеник в Лондон Владислав Велев.

Владислав Велев
от Владислав Велев
18:12, 24.06.2016
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Очаква се мястото на Камерън да заеме Борис Джонсън - бившият кмет на Лондон, който първоначално беше за оставане на Великобритания в ЕС, после рязко промени позицията си. Що се отнася до лидера на лейбъристите Джеръми Корбвин и срещу него започва бунт в неговата партия. По-рано днес стана ясно, че са били разпратени сред депутатите опорни точки, по които да говорят, но вместо това те са започнали да говорят за оставката на Корбин.

Картата на резултатите е почти по равно разделена между Севера и Юга. Тези, които са избрали оставане в ЕС са по-млади, сравнително високо образовани, които живеят в големите градове и в Лондон.




;

Дали да очакваме Шотландия да инициира референдум за напускане на Обединеното кралство и колко време ще е необходимо фактически Великобритания да напусне Съюза, вижте в прякото включване на Владислав Велев от Лондон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обама заяви, че уважава решението на Великобритания да напусне ЕС
Обама заяви, че уважава решението на Великобритания да напусне ЕС
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Мистър Бийн реагира на Brexit
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Мистър Бийн реагира на Brexit