Засегнатите от фалита на застрахователната компания "Олимпик" трябва да изчакат 12 септември, когато кипърският съд трябва да вземе решение за процедурата по обезщетение. Това съобщиха за "По света и у нас" от водещата одиторска и консултантска фирма в Кипър "Мазарс Ел Ти Ди". Много български граждани са се обърнали директно към тях. От компанията потвърдиха, че ще бъдат изплатени обезщетения. Точният им размер обаче ще стане ясен също след 12 септември.

В европейски мащаб фалитът на застрахователни компании се счита за изключителна рядкост. Това сочат и цифрите, например в най-голямата европейска икономика - германската. От 2000 до 2017 г. там са банкрутирали над половин милион фирми и само една от тях е била застрахователна.

Въпреки че става въпрос за прецедент, има редица законодателни разпоредби, които защитават застрахованите в случай като този, възникнал с кипърската "Олимпик". Затова е необходимо да се изчака съдебното решение, което ще влезе в сила със задна дата, т.е. от 10 август и ще третира еднакво всички - и кипърските, и българските граждани, съобщиха от "Мазарс Ел Ти Ди" за "По света и у нас".

След произнасянето на съда, всеки, на когото "Олимпик" дължи пари, трябва да подаде заявление по специален формуляр, уточни пред БНР Павлос Накузи - управаляващ партньор в "Мазарс ЕлТиДи".

Павлос Накузи - управляващ партньор в "Мазарс ЕлТиДи": Според кипърския закон приоритет се дава на тези кредитори, които имат искове, произтичащи от застрахователните договори. Това означава искове за компенсации поради инциденти и искове за възстановяване на застрахователни премии. Двете групи са поставени на един ред след кредиторите. Няма значение дали исковете са в България или в Кипър - те се третират по еднакъв начин.

В сектора на автомобилните застраховки в Кипър "Олимпик" има около 10 000 клиенти. Близо 2000 от тях са българи, по неофициални данни от български застрахователни брокери към компанията. Още през 2016 г. "Олимпик" е отчела в Кипър близо 14 млн. евро загуби.

​Борисов предлага работна група да обсъди и предложи решение по казуса "Олимпик"

​Борисов предлага работна група да обсъди и предложи решение по казуса "Олимпик"

Премиерът Бойко Борисов предлага работна група в парламента, съставена от експерти от всички политически групи, да обсъди и предложи решение за това к...