Българска група се завърна тази сутрин от Пекин. 18 деца от танцовия състав " Пролет" от Петрич и четирима ръководители на групата се завърнаха предсрочно заради разпространението на коронавируса. По думите им обстановката в Пекин е спокойна, паника няма. Всички са минали през термоконтрол на летище София, в добро състояние са, но все пак са предупредени да следят за кашлица и температура.

22-та българи пристигнаха тази сутрин на летище София с полет от Истанбул и веднага са били проверени.

Нина Попова, Дирекция "Образование и култура"- Община Петрич: Минахме през термоконтрол, такъв, какъвто има на всяко едно летище, всичко е ОК, всичко е нормално.

БНТ: Децата са добре?

Нина Попова, Дирекция "Образование и култура"- Община Петрич: Всички са добре, никой няма никакви оплаквания. Мерките за сигурност бяха на много високо ниво, ходехме навсякъде с маски, организаторите ни предоставиха отделно дезинфектанти за ръце.

Температурата им също била мерена навсякъде. От посолството ни в Пекин веднага се свързали с българите и също се погрижили за мерките за сигурност. Детският танцов състав " Пролет" бил там, за да участва в празнуването на Китайската нова година. Общината в Пекин обаче отменила Фестивала заради коронавируса.

Нина Попова, Дирекция "Образование и култура" - Община Петрич: Няма масови прояви, забележителностите са затворени за посещение с оглед отново превенция на разпространение на вируса, но имаме в Пекин, доколкото знаем и както ни увериха и организаторите и нашето посолство, е много ниска и там изобщо няма никаква опасност.

Заради мерките за сигурност обаче им казали да следят за общото си състояние в близките дни и дали имат кашлица и температура. Групата благодари на кмета на Петрич и на Министерство на външните работи за подкрепата.

Нина Попова, Дирекция "Образование и култура" - Община Петрич: Помолихме просто да ни намерят билети за по-ранни полети и те за няколко часа успяха да направят това.

На летището групата беше очаквана от автобус, който откара децата в Петрич.

МВнР даде актуална информация за взетите мерки от Китай за новия коронавирус

МВнР даде актуална информация за взетите мерки от Китай за новия коронавирус

Последните статистически данни според китайската страна са: поне 2023 случая в Китай (вкл. Хонконг, Макао, Тайван) и 32 случая в чужбина, съобщи бълга...

81 са жертвите до момента на коронавируса в Китай

81 са жертвите до момента на коронавируса в Китай

В Китай коронавирусът продължава да се разраства - жертвите вече са 81. Властите взеха решение за удължаване на празничните дни за Китайската нова год...