Синоптиците днес предупреждават за студено време, а от планинската спасителна служба за опасност от лавини. Натрупалата нова снежна покривка създава значителен риск по високиtе части в планините. Каква е обстановката, чуйте от Боряна Черганова на живо от планинската спасителна служба.

Тервел Тотев, дежурен планински спасител: Лавинната опасност за момента е висока, на места много висока. Следващите няколко дни се очаква усилване на вятъра, което ще допринесе за нов снеговалеж и още по-голяма лавинна опасност. Не трябва да се навлиза във високите части на планините, на големи склонове и тези, които са пответрени с големи снегонавявания.

Най-добре е хората да се движат по зимна маркировка или да използват GPS, препоръча дежурния планински спасител. На сайта на Планинската спасителна служба има обща информация каква е лавинната обстановка, но въпреки това, хората трябва да имат предвид, че информацията е по-скоро като насока, защото всеки склон има микроклимат и трябва да се преценява на място.