НОВИНИ

Планинската спасителна служба ще иска законодателни промени за доброволците

Освобождаването на доброволците от работа, за да се включват в спасителни акции и обучения е един от основните проблеми за Планинската спасителна служба (ПСС). На прага на зимния сезон те настояват за законодателни промени.

Цанка Николова
от Цанка Николова
23:17, 11.12.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Емил Нешев, директор на ПСС: Погледът в очите на спасения - това е нещо, което трудно може да се опише.

Казват, че най-опасната планина за всеки турист е подценената планина. А освен всички предизвикателства за спасителите, проблем се оказва и липсата на хеликоптер.

Емил Нешев: Това ни затруднява особено в случаите, когато пострадалият е на отдалечено място. Отнема много време, за да се стигне до него, а в същото време неговото състояние налага бърз транспорт.

В Дупница вече имат професионален дрон с обхват 10 километра, който ще помага на спасителите при акции. Верни партньори на спасителите са и кучетата. От тази година по време на продължителни акции четириногите ще бъдат настанявани в специални топлоизолирани ремаркета. Гари е едно от 10-те кучета, които са специално обучени за истинска спасителна акция.

Симеон Табаков, планински спасител от отряд София: Аз разчитам изцяло на него. Никога няма да ме подведе. Това е най-важното. За секунда нямам съмнение в него.

За тази година от ПСС отбелязват по-малко смъртни случаи, в сравнение с предходни години. Най-много спасителни акции за тази година има в Стара планина, Рила, Пирин и Витоша.

;

От спасителната служба определят като най-спокойни, месеците април и май, а най-трудни - ноември и декември. Най-много инциденти има през летните месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българско и китайско издателство ще предлагат книги, преведени от китайски език
Българско и китайско издателство ще предлагат книги, преведени от китайски език
След Никулден: БАБХ насочи за унищожаване 217 кг риба без документи
След Никулден: БАБХ насочи за унищожаване 217 кг риба без документи