От Министерството на културата ще задействат максимално бързо процедурата по даване на предварителен статут на културна ценност на "Царските конюшни" в София. Това стана малко след като на спешно заседание в Министерския съвет премиерът настоя възможно най-скоро опожарената в нощта на събота срещу неделя сграда да получи статут. Министърът на културата Боил Банов смята за възможна версията за умишлен палеж. Подобна версия разследва и полицията, като не се изключват и други възможни причини.

София

Огънят е засегнал, всъщност най-ценната историческа част на сградата, а именно мястото, на което се е помещавал първият автопарк на българската държава и конюшните обслужвали царската власт. Тоест ясно е, че още в годините преди Освобождението това е било изцяло държавна собственост, както и в годините след 1944.

Към днешна дата е установено, че има около 7 собственици в момента, които са все държавни институции, но проверката продължава. Очаква се собствениците да бъдат около 20, пак все различни държавни органи, институции или пък държавни фирми. Всичко това създава хаос в собствеността на тези царски конюшни, на целия комплекс, както и това кой и за какво е отговорен.Огнените пламъци са засегнали най-ценната историческа част на комплекса. Зад тези стени се е помещавал първия автопарк на българската държава, както и конюшните, обслужвали царската власт. След направения оглед става ясно, че засегната площ е около 700 квадратни метра. До началото на новата учебна година районът трябва да бъде напълно обезопасен, защото е в близост до първа английска гимназия.

Ускоряват процедурата по даване статут на културна ценност на "Царските конюшни"

Ускоряват процедурата по даване статут на културна ценност на "Царските конюшни"

Ще активизираме максимално бързо процедурата по даване на предварителен статут на културна ценност на Царските конюшни, обяви министърът на културата...

Изгорял е само дървения покрив. Той ще бъд подновен, а сградата ще бъде укрепена. Изгорялата площ е собственост на МВР и затова от силовото ведомство ще трябва да поемат разходите за възстановяването. Ремонтите трябва да зопчнот в средата на август. От министерството на културата заявиха, че скоро така наречените ,,Царски конюшни" ще бъдат обявени за паметник на културата.

Боил Банов, министър на културата: Затова сега ще демонстрираме силата на закона ето в такъв случай. Пали се, това е хипотезата ако е запалено нарочно за каквото имаме доста основания да смятаме, защото сме се нагледали на такива случаи. Затова казвам, че съм бесен и продължавам да съм бесен. Това го говоря, за да спрат по този гнусен и инфантилен начин да рушат културното наследство на тази държава. Сега ще демонстрираме налагане на статут на нещо, което е изгоряло.


„Царските конюшни“ да получат статут на културна ценност, разпореди Борисов

„Царските конюшни“ да получат статут на културна ценност, разпореди Борисов

Да се направи необходимото, така че възможно най-скоро сградата на "Царските конюшни" да получи статут на културна ценност, разпореди премиерът Бойко...

Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура в Столична община: Едни хора се опитват да изпързалят обществото, образно казано. Еми, няма да стане. Няма как да не сме емоционални. Тази битка за всеки един такъв обект е много сложна и трудна. Арсеналът на подобен род инвеститори, които са недобросъвестни е много голям. За тях тези сгради върху техните терени са тежест. За тях идеалния сценарий е да няма сгради.

До момента установените собственици на имоти в комплекса са 7, като всичките са ведомства, установяването на останалите ще бъде проблем, признаха от министерството. Оттам заявиха, че придобиването на статут е блокирано през годините от редица юридически хватки.

Започва обезопасяването на района около "Царските конюшни" след пожара

Започва обезопасяването на района около "Царските конюшни" след пожара

От днес започва обезопасяването на района около "Царските конюшни" след пожара. От кметството на район Оборище заявиха, че трябва да се направи специа...

Боил Банов, министър на културата: Това, което ни е спирало са тези имотни далавери, които водят до поредица от съдебни дела. В закона е разписано, че за да дадеш статут на нещо трябва законно да партнираш със собственика.
Васил Цолов, кмет на район "Оборище": Ние изготвяме документация, с която да обърнем внимание на всички собственици - да възстановят собствеността си, да поддържат собствеността си и тя да бъде безопасна за гражданите.

Столичната община и министерството са готови със законодателни промени, които да облекчат и стимулират собствениците да поддържат сградите.


Пожар изгори покрива на „Царските конюшни“ в центъра на София

Пожар изгори покрива на „Царските конюшни“ в центъра на София

Пожар тази сутрин в т.нар. „Царски конюшни“ на бул. Дондуков в столицата. Няма пострадали. Все още не се знаят причините за пожара. Изгорял е покривът...

Върху всяка една от възможните версии за възникване на пожара се работи, не може да бъде отречена, нито да бъде потвърдена на този етап. Необходими са няколко огледа. Първият е направен от вишка, тъй като няма достъп, не може да се огледа покривът, покривното пространство, откъдето се предполага , че е тръгнал пожарът. Засегнат е вторият етаж, тоест този който е под таванските помещения, но така или иначе предстои още работа по разследването.

ст. комисар Ивайло Иванов, директор на СДВР: Не изключваме нито една версия, нито версията за умисъл, нито за техническа неизправност да е причинен пожара, нито за небрежност. Изземват се камери, набелязват се неща, които трябва да бъдат проверени. Това е много стара сграда. Единственото, което знаем категорично до момента, че огънят е започнал в горната част - от горе надолу. При първоначалния оглед, който направихме от вишката, защото е невъзможно човек да отиде там на място, не бяха забелязани ел. инсталации.