Промени в движението през тунела "Витиня" на автомагистрала "Хемус" в посока София ще има от утре - трафикът се ограничава в две ленти, тъй като от понеделник в едната тръба започва ремонт. Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите да използват и алтернативни маршрути към столицата, за да не се образуват тапи и задръствания. Как да стигнем най-бързо в София и откъде да минем?

Утре, 24 септември, движението през тунела в тръбата в посока София се ограничава от 3 в 2 ленти, тоест едната се затваря.

Причината е, че на 25-и, в понеделник, изцяло се затваря тръбата в посока София за движение. Тръбата ще остане затворена няколко месеца, тъй като там започва огромен ремонт, изцяло ще бъде реновирано тунелното съоръжение подобна на тръбата в посока Варна.

От Агенция "Пътна инфраструктура" призовават шофьорите, които ще пътуват и ще се прибират към София в неделния ден, да използват и стария път Ботевград-София при км 35. При необходимост, ако има интензивно движение, от Областното пътно управление ще пренасочват трафика по стария път, така както това се случи вчера, в посока Варна.

АПИ препоръчва на шофьорите, които пътуват от Северозападна България в посока София, от градовете Видин, Монтана и Враца, да използват и прохода "Петрохан", както и пътя през Искърското дефиле, за да избегнат натоварения трафик през "Хемус".

На Владая пък, където от няколко дни също тече ремонт на пътя, утре, 24-е, ще има организирано реверсивно движение. Прибиращите се към София ще се движат в две ленти, а към Перник лентата ще е една. От АПИ препоръчват на шофьорите да използват и алтернативния път през АМ "Люлин".

Утре, също така, от 14 до 20 ч. е забранено движението на тирове над 12 тона по автомагистралите, пътя Варна-Бургас, Околовръстния път на София, Калотина-София, Русе-Велико Търново.

АМ "Тракия" е без ограничения, така че по нея можете да се движите спокойно. При възможност пътуващите към София в неделния ден е препоръчително да тръгнат на път по-рано. Пътната агенция апелира водачите да шофират внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват ограниченията, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция".