Екипът на БНТ тръгна по гореща следа, подсказана от жителите на с. Черни връх - два уж несъществуващи микроязовири, които се намират съвсем близо до населеното място. Екипът успя да стигне до единия от тях, а стената му е висока едва един метър, но няма как да генерира толкова голяма приливна вълна.

При търсенето на втория водоем се натъкнахме на път, буквално пометен от порой и стигнахме до дига, чиято цел е да защитава селата от наводнения.

Екипът на БНТ попита кметът на с. Камено дали тази дига е причината за трагедията в с. Черни връх.

Жельо Вардунски, кмет на община Камено: Хората се оплакаха, че тази дига според тях ще направи поразии и бяхме решили да почваме или да я премахваме или тя е изградена някъде преди 7-8 години и никой не предполагаше, че може да се скъса това съоръжение. Според мен може и това нещо да има някакво влияние.
Експерти: Приливната вълна в Бураско не е от язовирите

Експерти: Приливната вълна в Бураско не е от язовирите

Днес е ден на траур в община Камено в памет на трите жертви от поройните дъждове в Бургаско. През целия ден продължи огледът на щетите в пострадалите...

Според кмета на Каменово големите води са били насочени към р. Росокастровска и от там са се повишили водните нива, което е довело до бедствие. Той заяви, че ще настоява компетентните органи да се произнесат по случая.

Според някои в региона, причина за потопа е микроязовир, собственост на сина на общински съветник от БСП, но това трябва да се докаже, ако въобще е истина.

Областният управител на Бургас отхвърли твърдението, че язовирите са причина за наводнението. Той показа хидротопографска карта, според която дори всички язовири в областта да бъдат пуснати, няма да доведат до такива наводнения.

Бедстващите села са в котловини и водата няма къде да се оттече.

Скъсана дига може да е причината за наводнението в село Черни връх

Скъсана дига може да е причината за наводнението в село Черни връх

Днес е ден на траур в община Камено в памет на трите жертви от поройните дъждове в Буграско. Продължава издирването на жената, която изчезна при навод...

Издирвателните операции за изчезналата жена са прекратени заради падналия мрак, но утре ще бъдат възобновени с четири кучета от Планинската спасителна служба.