Специалните пратеници на БНТ в Барселона предадоха, че денят на референдума за независимост на Каталуния е преминал под знака както на сблъсъци и напрежение, така и под пълно спокойствие.

На площад Каталуния са се събрали десетки демонстранти и следят на голям екран хронологията на събитията от днешния ден, който беше белязан от множество страсти, след като централната власт в Испания обяви референдума за незаконен. Десетки прекараха нощта в училищата, за да могат да гарантират, че в днешния ден ще може да се гласува. На сутринта обаче дойде полицията и започна да изземва изборни книжа и урните, в които трябваше да се гласува.

Това подразни демонстрантите и се стигна до сблъсъци с полицията. На един такъв подобен сблъсък стана свидетел и нашият екип, когато се озовахме между демонстранти и полиция. На места полицията използваше гумени куршуми, а демонстрантите хвърляха бомбички.

Официалната позиция на министерството на вътрешните работи на Испания е, че полицията се е намесила само и единствено, за да отнеме изборните книжа и не е искала да действа срещу хората. И двете страни взаимно се обвиняваха за случващото се в Каталуния.

Демонстрации имаше и срещу референдума.

Не навсякъде имаше напрежение. Видяхме и друга картина - секции, в които се гласуваше нормално и пред които се виеха дълги опашки, тъй като електронната система беше блокирана. Затова трябваше хората да изчакат да бъдат вписани в списъците. Вотът не беше таен - всеки можеше да задрасква избора си съвсем открито и даже някои се снимаха с попълнените бюлетини. Всяка пусната бюлетина беше придружена с ръкопляскане. Каталунската полиция не се намесваше по никакъв начин.

Гласуване и сблъсъци в Барселона

Гласуване и сблъсъци в Барселона

Насилие беляза днешния референдум за независимост на Каталуния, който се провежда въпреки забраната на централните власти в Мадри. Каталунските власти...

Според анализатори, които следят ситуацията, все по-трудно ще се намери решение между Барселона и Мадрид. Регионалният премиер успя да гласува в днешния ден, но на 100 км. от Барселона. Той заяви, че без значение какъв ще е резултатът от референдума, ще се наложи да има посредничество за разрешаване на създалата се ситуация.

Каталунските власти поискаха от ЕС да се намеси за нарушаване на правата на каталунците.

Над 700 са ранени при сблъсъците в Каталуния (обновява се)

Над 700 са ранени при сблъсъците в Каталуния (обновява се)

Денят на проведения референдум за независимост на Каталуния премина през знака на сблъсъци между испанската полиция и местни демонстранти в Барсел...

Кой какво печели и губи от "развод" между Барселона и Мадрид

Кой какво печели и губи от "развод" между Барселона и Мадрид

Близо 40-годишната борба на каталунците за независимост, достига своя пик. Възможно ли е на картата на Европа да се появи държавата Каталуния? Защо ав...