Реформаторският блок иска изслушване в пленарна зала на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във връзка с предаването на чуждестранен гражданин на турските власти и опасността от мигрантска криза. Това се посочва в декларация на Изпълнителния съвет на Блока, изпратена до медиите.

Реформаторският блок изказва несъгласие с нарушаването на основни принципи, които са водещи за коалицията, като върховенството на закона и евроатлантическата ориентация на страната. "Предаването на чуждестранен гражданин на турските власти от миналата седмица е знак за погазването на тези принципи, залегнали включително и в Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България", се посочва в декларацията.

Опасността от мигрантска криза не може да бъде предмет на двустранни договорки само между България и Турция, заявяват реформаторите. При променената политическа обстановка и засиления мигрантски натиск на българската граница е необходима общоевропейска позиция за бежанската криза, която защитава интересите на държавите на първа линия - България и Гърция, смятат от блока.

Реформаторският блок иска изслушване в пленарна зала на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова още в първите дни на новата сесия на 43-тото Народно събрание и държи да получи гаранция, че подобни казуси няма да бъдат допускани отново от МВР, а министър Бъчварова да обясни пред Народното събрание мотивите, с които ведомството ѝ погазва върховенството на закона, се казва в декларацията.