НОВИНИ

От РИК в Силистра искат професионални преброители на бюлетини

От Районна избирателна комисия в Силистра предлагат да има професионални преброители на бюлетини и броенето да е извън секциите. Според тях е време за законодателни промени при отчитане гласовете на избирателите.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
14:07, 13.11.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

В 225 изборни секции в Силистренска област участват над 1 900 души, като те не са професионални преброители на гласове. Това е предпоставка и за допускането на технически грешки, които проверките от РИК, Информационно обслужване и ЦИК, откриват и коригират.

Теодора Тодорова, председател РИК-Силистра: Ние не трябва да се замисляме как да обвиняваме участвалите, а да се замислим как да улесним тяхната работа. Дали това ще бъде улесняване чрез протоколи, дали това ще бъде чрез бюлетини… Или това ще бъде с изнесено преброяване извън секциите. Т. е. СИК само да следят за нормалното провеждане на изборите и за пренасянето на бюлетините до централен изчислителен център и преброителен център.

Днес протоколът, който ще се попълва е само един. Четири страници с една таблица, за разпределение на гласовете. Очаква се след изборите, председателите на Районните избирателни комисии да споделят пред ЦИК конкретните проблеми, с които са се сблъскали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екип на БНТ откри неграмотен член на СИК в Хасково
Екип на БНТ откри неграмотен член на СИК в Хасково
Световен ден на добротата: Посланието на Слава Рачева
Световен ден на добротата: Посланието на Слава Рачева